Тортата на Зайо

Сладкиш от моркови за великденската трапеза

Тортата на Зайо

Остана ни една седмица до Великден. Една седмица да помислим за специалната трапеза и тъй като все още сме в цветно настроение от вчерашния празник, решихме да ви предложим за десерт един весел сладкиш, за който може би не сте се сещали предишните години. Торта от моркови. Със сигурност ще изненадате приятно цялото семейство, тъй като тя е хем лека и свежа като настъпващата пролет, хем и децата ще я свържат символично с Великденския заек.

Не е и прекалено сложна. Подготовката ѝ ще ви отнеме половин час, след това се пече най-много в продължение на един и покрай сладките приказки и обилния празничен обед, вече ще се е охладила достатъчно, за да я сервирате. Броят на парчетата зависи от това колко място сте си оставили за десерта. И със сигурност ще ви се иска да бяхте оставили повече!

Необходими продукти:
4 яйца
300 мл растително олио
400 гр захар
2 ч.л. екстракт от ванилия
250 гр брашно
2 ч.л. сода  
2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. смляна канела
330 гр настъргани моркови
110 гр натрошени орехи

За глазурата:
110 гр размекнато масло
220 гр размекнато крема сирене
480 гр пудра захар
1 ч.л. екстракт от ванилия
110 гр натрошени орехи

Начин на приготвяне:
1. Фурната се нагрява предварително до 175 градуса. Намажете с масло и посипете с брашно подходяща форма за печене.

2. Разбийте в голяма купа яйцата, олиото, захарта и двете чаени лъжички ванилия. Добавете към сместа брашното, содата, бакпулвера, солта и канелата. Разбъркайте добре, след това включете и морковите, последвани от орехите. Ако не обичате орехи в сладкиши, можете просто да ги пропуснете. Изсипете сместа в приготвената форма за печене.

3. Печете в предварително загрятата фурна 40-50 минути. Или както си знаете - докато клечката за зъби, забодена в средата на тортата, излезе чиста. Останете да изстине за 10 минути, след това извадете от формата за цялостното охлаждане.

4. Как да приготвим глазурата? Смесете маслото, крема сиренето, захарта и ванилията в купа. Бъркайте, докато се получи еднородна и кремообразна смес. След това добавете орехите. Изсипете върху вече охладената торта.

Тортата ще има изключително приятен, домашен и лек вид, дори да не я украсявате. Но ако искате да добавите още повече празнично настроение за своите "зайчета", дайте воля на въображението си. Ключовата дума е цветно. Независимо дали ще го постигнете със стафиди и шарени бонбонки върху глазурата, дали имате достатъчно умения, за да измайсторите сладките зеленчуци от снимката, или просто ще покриете тортата с истински бейби моркови и магданоз за зелената част.




 

 

30 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



25
Не е посочен 12.04.2012|13:19
тази снимка дето са я направили,само тя продава тортата
24
Не е посочен 11.04.2012|15:36
винаги трябва да се опитва от всичко
23
Не е посочен 10.04.2012|17:23
Аз правя кекс с тази смес става страхотен :) и тортата ще е вкусна .
22
Не е посочен 10.04.2012|13:11
и как ядеш сладко и солено,аз не мога
21
Не е посочен 10.04.2012|10:15
аз съм яла такава от моркови и е много вкусна наистина
20
Не е посочен 10.04.2012|10:14
аз пък за първи път чувам за такава торта,не знам дали бих пробвала
19
Не е посочен 10.04.2012|10:03
не бих се прежалила!ако ще ям торта ще е нещо изпитано!
18
Не е посочен 09.04.2012|19:05
моркови и торта звучи странно,като вица за зайчето в сладкарницата :)))но пък изглежда ужасно вкусно
17
Не е посочен 09.04.2012|16:10
Жалко, че не ми се получава готвенето. За първи път пробвах такава в Папая (в София) и страшно много ми хареса. Обаче в моя град няма такава сладкарница, а единственото място, в което има морковена торта беше ужасна.
16
Не е посочен 09.04.2012|15:50
Великденския заек!
15
Не е посочен 09.04.2012|15:27
Това ми напомня на вица за торта от моркови!
14
Не е посочен 09.04.2012|15:00
Това смятам да го пропусна!
13
Не е посочен 09.04.2012|14:33
ще я направя,наистина не е изобщо сложна
12
Не е посочен 09.04.2012|14:01
Дояде ми се:)
11
Не е посочен 09.04.2012|13:51
И аз мисля да опитам да я приготвя, не ми изглежда много сложна, после ще споделим опита и резултата:)
10
Не е посочен 09.04.2012|13:50
И на мен, само ни дразнят с тези вкусни и неустоими предложения, много са лоши, сега само за тази торта ще мисля:)
9
Не е посочен 09.04.2012|13:48
Изглежда невероятно браво на кулинара, който я е направил, определено много се е постарал.
8
Не е посочен 09.04.2012|13:45
Ще се пробвам някой уикенд да си направя :)
7
Не е посочен 09.04.2012|13:05
ММММММ, как ми се прияде сега :)
6
Не е посочен 09.04.2012|13:00
да не забравиш да ни поканиш като е готова
5
Не е посочен 09.04.2012|12:59
много красива и много вкусно звучи
4
Не е посочен 09.04.2012|12:56
да направиш и за мен:)
3
Не е посочен 09.04.2012|12:55
Охаа, от кога не съм правила торта. Сега май се запалих да направя подобна.
2
Не е посочен 09.04.2012|12:55
много хубава торта , морковите са много полезни :)
1
Не е посочен 09.04.2012|12:48
Това 100% ще го пробвам!!! :) От много време искам да направя морковена торта :)
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay