Въпреки че точно сега е моментът да консервираме различни плодове и зеленчуци, за да си хапваме сладкà и туршии през зимата, не можем да не обърнем внимание и на консумацията на пресни продукти. И тъй като нашата тема на месеца "Гурме” предполага малко по-засукани предложения, се спряхме на тази изключително интересна торта с пъпеш и мюсли.
Не се подлъгвайте по заявката за изискан вкус обаче - нивото на трудност за приготвяне на този десерт е подходящо и за начинаещи майстори сладкари. Единственото условие за успешно справяне с предизвикателството е мотивацията в лицето на страстта към сладките неща.
Необходими продукти
За блата
150 гр бял шоколад (бял кувертюр)
200 гр хрупкаво мюсли Vitalis Dr. Oetker
За пълнежа
1 пъпеш "медена роса”
3 с.л. ликьор киви или лимонов сок
300 гр фина извара
200 гр заквасена сметана
100 гр захар
1 пакетче ванилена захар Dr. Oetker
400 гр студена сладкарска сметана
2 пакетчета желатин Dr. Oetker
1 ампула есенция лимон Dr. Oetker
100 мл студена вода
За украсата
1 киви
Начин на приготвяне
На блата
Начупете шоколада на едри парчета и разтопете на водна баня на слаб огън. Изсипете мюслито в здраво полиетиленово пликче (торбичка за фризер), затворете и го надребнете, разточвайки добре с точилка.
Добавете мюслито към разтопения шоколад. Получената маса разстелете равномерно върху предварително застлана с хартия за печене форма за торта (Ø 26 cm) и притиснете добре към дъното на формата. Оставете минимум 45 минути в хладилник.
На пълнежа
Срежете пъпеша наполовина и почистете семките. Със сферична лъжица изрежете около 25 големи и малки топчета и ги накиснете за минимум 30 минути в ликьора/лимоновия сок, като разбърквате често. След това оставете да се отцедят в цедка, като запазите сока.
Изрежете останалия плод от пъпеша, смачкайте го на пюре и претеглете 200 гр. Смесете пюрето с предварително разбъркани до хомогенност извара със сметана, захарта, ванилената захар, есенцията и отцедения сок от пъпешовите топчета.
Накиснете двете пакетчета желатин в 100 мл вода и оставете да набъбне за около 5 минути, след което го загрейте на водна баня или слаб огън, докато се разтвори напълно. Не го оставяйте да кипне! Свалете съда от котлона и оставете желатина да се охлади. Към него добавете 4 супени лъжици от получената смес, разбъркайте добре и едва тогава го добавете към останалата част.
След като сместа започне да се желира, разбъркайте в нея предварително разбитата сладкарска сметана. Разстелете получения крем върху блата и разпределете пъпешовите топчета по повърхността. Поставете тортата в хладилник за поне 3 часа.
За украсата
Обелете кивито, разрежете го на четвъртинки и нарежете тънки филийки и ги поставете между пъпешовите топчета.
Полученият десерт е подходящ както за непретенциозна почерпка със сутрешното кафе през уикенда, така и за специални поводи. Представителният вид на тортата напълно отговаря на нейния вкус - ние поне не се сещаме за по-добро оползотворяване на актуалния за сезона пъпеш.
Всъщност има още една торта - млечно-пъпешова при това, която ни очарова с външен вид и приятен плод вкус, но тя изисква малко повече кулинарни умения. Все пак ще ви я покажем, а рецептата можете да намерите ето тук.
Ако пък искате малко разнообразие, и малините играят главна роля в един друг десерт. Шарлотата с малини, която ви изкушава от дясната снимка долу, се приготвя ето така. В случай че се осмелите да експериментирате с тези сладки вкусотии, не се колебайте да споделите с нас резултата!
85 | 1 |