Как да печем чесън – ползи за здравето и употреба

Как да печем чесън – ползи за здравето и употреба

Богатият аромат на чесън прави вкуса на всяка храна по-добър. Една от задължителните съставки на почти всяка кухня е чесънът, той не само подобрява вкуса на ядно ястие, но и осигурява множество здравословни хранителни вещества.

Той се използва в традиционната медицина от векове. Можете да го консумирате под всякаква форма – чеснова паста, пържен и др. И ако случайно сте любител на чесъна, тогава трябва да сте чували за печен чесън. Печенето подобрява вкуса на продукта и го прави по-вкусен. Наред с това се смята, че стимулира здравословните съединения.

Ето някои ползи за здравето от печения чесън:

– Печенето прави чесъна лесно смилаем

– Може да помогне за насърчаване на имунитета и да ни предпази от обикновена настинка и грип

– Зареден с антиоксиданти, чесънът спомага за изхвърлянето на токсините и помага за пречистване на кръвта

Как да печете чесъна във фурната:

Необходими продукти:

Глава чесън

Зехтин

Сол

Начин на приготвяне:

Обелете чесъна, като запазите скилидките непокътнати. Отрежете горния връх на скилидката. Подредете скилидките в тава. Полейте със зехтина и поръсете със сол. Покрийте тавата с фолио и печете чесъна в предварително загрята фурна за 45 минути.

Как да съхранявате печения чесън:

Печенето е може би един от най-добрите начини за консервиране на чесън. Можете да го съхранявате 3-4 дни, ако бъде поставен в стъклен съд. Можете да добавите към него и малко масло. Това ще ви помогне да съхраните чесъна повече от седмица.

Как да използвате печения чесън в кухнята? Можете да добавите чесъна в хумус или в пикантно пилешко с ориз, за да придадете още повече вкус на ястията. Можете да поставите скилидките в зехтин, с което да получите чеснов зехтин за вашите салати. Направете паста от печения чесън и добавете масло, за да получите паста за вашия чеснов хляб. Печеният чесън може да се използва и като гарнитура за много рецепти – от обикновена супа до пикантно къри.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay