Богатият аромат на чесън прави вкуса на всяка храна по-добър. Една от задължителните съставки на почти всяка кухня е чесънът, той не само подобрява вкуса на ядно ястие, но и осигурява множество здравословни хранителни вещества.
Той се използва в традиционната медицина от векове. Можете да го консумирате под всякаква форма – чеснова паста, пържен и др. И ако случайно сте любител на чесъна, тогава трябва да сте чували за печен чесън. Печенето подобрява вкуса на продукта и го прави по-вкусен. Наред с това се смята, че стимулира здравословните съединения.
Ето някои ползи за здравето от печения чесън:
– Печенето прави чесъна лесно смилаем
– Може да помогне за насърчаване на имунитета и да ни предпази от обикновена настинка и грип
– Зареден с антиоксиданти, чесънът спомага за изхвърлянето на токсините и помага за пречистване на кръвта
Как да печете чесъна във фурната:
Необходими продукти:
Глава чесън
Зехтин
Сол
Начин на приготвяне:
Обелете чесъна, като запазите скилидките непокътнати. Отрежете горния връх на скилидката. Подредете скилидките в тава. Полейте със зехтина и поръсете със сол. Покрийте тавата с фолио и печете чесъна в предварително загрята фурна за 45 минути.
Как да съхранявате печения чесън:
Печенето е може би един от най-добрите начини за консервиране на чесън. Можете да го съхранявате 3-4 дни, ако бъде поставен в стъклен съд. Можете да добавите към него и малко масло. Това ще ви помогне да съхраните чесъна повече от седмица.
Как да използвате печения чесън в кухнята? Можете да добавите чесъна в хумус или в пикантно пилешко с ориз, за да придадете още повече вкус на ястията. Можете да поставите скилидките в зехтин, с което да получите чеснов зехтин за вашите салати. Направете паста от печения чесън и добавете масло, за да получите паста за вашия чеснов хляб. Печеният чесън може да се използва и като гарнитура за много рецепти – от обикновена супа до пикантно къри.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
Последвайте Jenite.bg в Instagram!
3 | 0 |