Как се прави баклава с шамфъстък?

Как се прави баклава с шамфъстък?
Canva

Баклавата с шамфъстък е изключително вкусен и популярен десерт в много страни, включително и в България. Ето една подробна рецепта за приготвяне на баклава с шамфъстък:

Необходими продукти:

За тестото:

  • 500 г брашно
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. оцет
  • 1 яйце
  • 200 мл вода
  • 100 мл олио

За плънката:

  • 300 г шамфъстък, смлян
  • 100 г захар
  • 1 ч.л. канела

За сиропа:

  • 500 г захар
  • 500 мл вода
  • 1 пръчка канела
  • Кората от един лимон
  • Сокът от половин лимон

Инструкции:

Приготвяне на тестото:

  1. Пресейте брашното в голяма купа и добавете солта.
  2. Разбъркайте оцета и яйцето заедно и ги добавете към брашното.
  3. Добавете водата и олиото постепенно, като замесвате тестото, докато стане гладко и еластично.
  4. Оставете тестото да почине за около 30 минути, покрито с влажна кърпа.

Приготвяне на плънката:

  1. Смесете смления шамфъстък със захарта и канелата.

Приготвяне на сиропа:

  1. В тенджера сложете захарта и водата и ги загрейте на среден огън, докато захарта се разтвори напълно.
  2. Добавете пръчката канела и кората от лимон.
  3. Оставете сиропа да заври и намалете огъня. Оставете го да къкри за около 10 минути, след което добавете лимоновия сок.
  4. Отстранете сиропа от огъня и го оставете да изстине напълно.

Събиране на баклавата:

  1. Разделете тестото на 8 равни части и разточете всяка част на тънка кора.
  2. Подредете корите една върху друга, като между всяка кора поръсите малко олио.
  3. Изрежете излишната част от страните на корите, за да получите правоъгълна форма.
  4. Поръсете равномерно плънката от шам фъстък върху корите.
  5. Навийте корите на руло и нарежете на парчета с желаната ширина.
  6. Подредете парчетата в намазнена тава, като ги поставяте вертикално.

Печене:

  1. Загрейте фурната на 180°C.
  2. Печете баклавата за около 30-35 минути, докато стане златиста и хрупкава.

Заливане със сироп:

  1. След като баклавата изстине напълно, залейте я с охладения сироп.
  2. Оставете баклавата да абсорбира сиропа за поне 4 часа, преди да я сервирате.

Насладете се на тази вкусна и ароматна баклава с шамфъстък!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay