Баклавата с шамфъстък е изключително вкусен и популярен десерт в много страни, включително и в България. Ето една подробна рецепта за приготвяне на баклава с шамфъстък:
Необходими продукти:
За тестото:
- 500 г брашно
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. оцет
- 1 яйце
- 200 мл вода
- 100 мл олио
За плънката:
- 300 г шамфъстък, смлян
- 100 г захар
- 1 ч.л. канела
За сиропа:
- 500 г захар
- 500 мл вода
- 1 пръчка канела
- Кората от един лимон
- Сокът от половин лимон
Инструкции:
Приготвяне на тестото:
- Пресейте брашното в голяма купа и добавете солта.
- Разбъркайте оцета и яйцето заедно и ги добавете към брашното.
- Добавете водата и олиото постепенно, като замесвате тестото, докато стане гладко и еластично.
- Оставете тестото да почине за около 30 минути, покрито с влажна кърпа.
Приготвяне на плънката:
- Смесете смления шамфъстък със захарта и канелата.
Приготвяне на сиропа:
- В тенджера сложете захарта и водата и ги загрейте на среден огън, докато захарта се разтвори напълно.
- Добавете пръчката канела и кората от лимон.
- Оставете сиропа да заври и намалете огъня. Оставете го да къкри за около 10 минути, след което добавете лимоновия сок.
- Отстранете сиропа от огъня и го оставете да изстине напълно.
Събиране на баклавата:
- Разделете тестото на 8 равни части и разточете всяка част на тънка кора.
- Подредете корите една върху друга, като между всяка кора поръсите малко олио.
- Изрежете излишната част от страните на корите, за да получите правоъгълна форма.
- Поръсете равномерно плънката от шам фъстък върху корите.
- Навийте корите на руло и нарежете на парчета с желаната ширина.
- Подредете парчетата в намазнена тава, като ги поставяте вертикално.
Печене:
- Загрейте фурната на 180°C.
- Печете баклавата за около 30-35 минути, докато стане златиста и хрупкава.
Заливане със сироп:
- След като баклавата изстине напълно, залейте я с охладения сироп.
- Оставете баклавата да абсорбира сиропа за поне 4 часа, преди да я сервирате.
Насладете се на тази вкусна и ароматна баклава с шамфъстък!
0 | 0 |