Какво ще се случи с тялото Ви, ако започнете да ядете овес всеки ден

Какво ще се случи с тялото Ви, ако започнете да ядете овес всеки ден

Закуската е най-важното хранене за деня. Чувате това постоянно, нали? Диетолозите и лекарите не спират да препоръчват овесена каша сутрин за закуска. И вие знаете, че работи! Например, тя може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Ще ви представим 8 причини за това защо трябва да започнете да ядете овес всеки ден.

Овесът трябва да бъде висококачествен, екологичен и без примеси и чужди частици. За да разнообразите вкуса на овесена каша, добавете към сместа пресни плодове, ядки, канела, сметана или нискомаслено кисело мляко.

1. Ще имате по-хубава кожа

Овесената каша е идеална за лечение на възпалителни състояния, като екзема, а също и за здрава кожа. Уникалните свойства на овесената каша се дължат на наличието на голямо разнообразие от витамини и микроелементи в състава на овеса. Цинкът помага да се почисти кожата и да се премахнат токсините и другите вредни вещества. Той също ефективно стеснява порите и има подмладяващ ефект. Желязото е един от най-важните елементи за храненето и насищането на влага в клетките на кожата. Манганът премахва отока и възпалението и също така подпомага бързото излекуване на кожата след рани, натъртвания, изгаряния и други микроранявания. Магнезият нормализира кръвообращението и осигурява забележимо подновяване на клетките на кожата.

2. Вашите мускули ще получат повече протеини

Една порция или около 8 супени лъжици овесена каша дава на тялото 15% от препоръчителното дневно количество протеин. Не забравяйте за витамин Е, антиоксидантите и глутамина, които помагат за по-бързо възстановяване на мускулните влакна.

3. Високи нива на антиоксиданти

Овесът е богат на антиоксиданти - един от тях е Avenanthramides - който помага при сърбеж, възпаление и кръвно налягане. Те съдържат бета-глюкан, който понижава кръвната захар. Техният ефект се засилва с наличието на витамин С.

4. Ще бъдете много енергични 

Овесената каша е богата на въглехидрати и осигурява повече енергия за тялото. Препоръчва се да се консумира леко сух овес, тъй като ще се чувствате сити за по-дълго време, като няма да имате нужда от други храни.

5. Ще отслабнете

Ежедневната консумация на овесена каша спомага за подобряване на метаболизма, ускорявайки загубата на тегло. Закуската, базирана на овесена каша в продължение на дълъг период от време, ни позволява да се въздържаме от прекомерно калориен прием.

Бавните въглехидрати, които се съдържат в него, ни позволяват да регулираме апетита и тревожността и да поддържаме нормално нивото на кръвната захар. Хранителните вещества в него не само ускоряват метаболизма ни, но също така предотвратяват натрупването на мазнини и токсини в организма и ни пречат да преяждаме.

6. Холестеролът ще намалее

Овесът съдържа влакно, наречено бета-глюкан, което спомага за намаляване на холестерола в организма.

Благодарение на линолевата киселина и разтворимото влакно, съдържащо се в овесена каша, тя помага да се понижи нивото на триглицеридите и лошия холестерол в кръвта. Тези хранителни вещества "почистват" остатъците от мазнини от стените на артериите и защитават тялото ни от развитието на такива сериозни заболявания като атеросклероза, инфаркт и инсулт.

7. Ще намалите риска от сърдечни заболявания

Овесът е богат на добри здравословни мазнини и поддържа сърдечните клетки и кръвоносната система в добро състояние. Благодарение на антиоксидантите, налични в овесена каша, вероятността от увреждане на стените на кръвоносните съдове от свободни радикали ("залепване") се намалява.

8. Ще се отървете от храносмилателните проблеми 

Експертите препоръчват яденето на влакна на ден - от 25 до 35 грама - тъй като това е идеалното количество за добро храносмилане. Малко количество овес съдържа 1/5 от препоръчителния дневен прием на фибри.

Ето защо овесените ядки са идеални за ежедневието ви, да не говорим, че влакната ще ви помогнат да поддържате правилното функциониране на червата си и по този начин да предотвратите подуването.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

6 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay