Колко ще ни струва трапезата за Бъдни вечер?

За 40 лева можем да поставим всичко необходимо на празничната софра

Колко ще ни струва трапезата за Бъдни вечер?

Едно от най-големите притеснения, свързани с коледно-новогодишните празници, е опасението, че няма да ни стигнат парите за всички необходими ястия и подаръци. Особено, ако не сме взели т.нар. "13-а заплата". Хубавото е, че поне що се отнася до Бъдни вечер, топлите взаимоотношения все още са по-важни от финансите. Ето какво са изчислили колегите от Econ.bg по въпроса с бюджета, който ще ни трябва за довечера.

Докато на Коледа домакините сервират най-разнообразни блюда съобразно вкусовете на гладните им гости, то приготвяйки трапезата за Бъдни вечер, те са изключително стриктни. За някои 24 декември е строго християнски празник, за други – по-скоро семеен. Всички обаче сме единодушни, че след целодневни приготовления на масата трябва да има минимум 7 постни ястия. Ако трябва да бъдем по-точни, 7, 9 или 11 според някои повели (задължително нечетен брой), а според други – 7, 9 или 12, защото са седем дните от седмицата (и седем дни са били необходими на Господ за създаването на света; тук се преплитат старо- и новозаветните елементи), девет месеца е носила Дева Мария в утробата си Христос, а дванадесет, то се знае, са месеците от годината.

И така, ако все още не сте закупили всичко необходимо от кулинарния си списък за Бъдни вечер и се чудите с каква сума ще се разделите тази година в името на традициите, се надяваме настоящата кратка справка из големите търговски вериги да ви бъде от полза при предварителното финансово планиране.

Какво трябва да има на трапезата за Бъдни вечер?
Всеки може да поставя различен брой ястия на празничната софра, но има такива, които задължително трябва да присъстват, например постната питка с парá. И други, които с времето също са станали традиционни – като ядки и плодове. След бързо съгласуване определихме кои блюда най-често слагаме на трапезата в Святата нощ. Ако последвате лилавите линкове, ще откриете и съответните рецепти от Kulinar.bg:



Какво ни предлагат търговските вериги?
Ако приемем, че имате в наличност необходимите ви подправки, големите магазини са се погрижили да осигурят всички основни съставки. При това въпреки ограничените си доставки поради лошите метеорологични условия.

Най-хубавото при празничната постна питка е... че е постна. Като изключим подправките, в които понякога нейният "творец" влага толкова въображение, колкото и за традиционната декорация, най-важният и основен необходим продукт е брашното. Килограм от него (тип 500) по веригите струва около 1,30 лв.

Цената на пакет боб от половин килограм, необходим за едно от основните ястия, варира в зависимост от различните видове и марки. Средно продуктът върви за около 2 лв. Необходимите зеленчуци (чушка, морков, глава лук и домат) също е малко вероятно да ви излязат повече от 2-3 лв.

Лозовите листа са малко по-евтини от зелевите. Цените им започват от около 1,50 лв и достигат до 2-2,50 лв. за буркан от около 700 мл. Средно буркан зелеви листа се търгува по веригите за 2,50, а килограм кисело зеле струва до 1,50 лв. Колкото до плънката, традиционно тя се прави с ориз и стафиди. Не се е променила особено средната цена на ориза в големите хранителни вериги, като пакет от половин килограм струва 1,50-1,60 лв. 100 грама стафиди можете да намерите за около левче.

За последното солено ястие, пълнени чушки с боб, е необходимо да си набавите сушени чушки. Те са леки като грамаж, а за 2 лв. се предлагат пакетирани 6-7 чушки. За боба вече си знаете.

Колкото до тиквеника и баклавата – там най-скъпата съставка са орехите. 500 г орехи с черупки се продават по веригите за около 3,80 лв. Много по-висока е цената на белените орехи, като килограмът им достига до 16 лв. Те се предлагат на пазара и пакетирани – 100 грама например са 1,80-2 лв. Самата тиква, цигулка или бяла, върви сравнително евтино. За 3-4 лв. бихте могли да си закупите необходимото количество за тиквеник и печена тиква. Корите за баница варират от около 1,50 до 2,50 лв. в зависимост от начина на производство и съответната фирма производител. А килограм захар (за баклавата ще ви трябват големи количества) струва по веригите около 2 лв.

Традиционният ошаф се продава както под формата на комбинирани миксове, така и като пакети от по един вид плод – най-често сливи или фурми. 300-400 грама бихте могли да си закупите за около 2,50-4 лв. Цената на ядките зависи от различните предпочитания на всеки, като обикновено на трапезата се слагат не повече от 200-300 г. За 3-4 лв. можете да си набавите такова количество. Най-големите вариации са при меда, тъй като освен пчелен, по магазините вече се среща всякакъв вид. За нуждите на анализа ще сложим средна цена от 3 лв.

Най-изгодно е празничното жито. Основната съставка в него, а именно пшеницата, се продава в пакети от по 1 лев.

И накрая останаха плодовете. Най-често по това време на годината ядем тропически плодове, макар визията им да не се връзва съвсем с християнските обичаи. Така или иначе, дни преди Бъдни вечер веригите предлагат мандарини и портокали на промоционални цени. Килограм портокали варират от 70 ст. до 1,50 лв., а килограм мандарини – от 1,10 до 1,70 лв.

Колко ще ни струва цялата трапеза?
Най-общо казано, за около 40 лева едно семейство спокойно би могло да посрещне празника, както си му е редът. Една от особеностите на вечерята в Святата нощ е, че заради по-големия брой ястия те се готвят в по-малки количества (както се казва, от всичко по малко). Още повече, че християнската религия повелява в последния ден от четиридесетдневния пост трапезата да е преди всичко скромна.

И, както винаги обичаме да напомняме преди празник, помнете, че най-важното нещо е да бъдете с близките си и да си прекарате добре. Весело посрещане на Коледа!

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



5
Не е посочен 02.01.2013|10:08
За 40 лева можем да поставим всичко необходимо на празничната софра - на мен само алкохолът, който изпих на бъдни вечер с цялото си семейство струваше 40 лева, какво остава за всички други вкусни неща, които имаше на масата на 24-ти?
4
Не е посочен 28.12.2012|11:38
А чак пък интересно ми стана какво си сготвила? :) Аз си купих почти всичко,но не съм смятала колко пари ми е струвало всичко,не много :)
3
Не е посочен 28.12.2012|11:13
Аз подготвих единадесет ястия и единствено купих само ядки,всичко друго си ми е екологично чисто и подготвено в домашни условия.
2 Не е посочен
Този коментар е маркиран като неуместен.
1
Не е посочен 28.12.2012|10:55
Трапезата на Бъдни вечер излиза още по-евтива, когато човек си е произвел нещичко и не разчита изцяло на покупки от магазина. Ние сготвихме постна питка, тиквеник, кюфтенца от нахут, хумус, зелеви сармички с картофи, лозови сарми, салата от боб...
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay