Продължаваме с подготовката за празничната трапеза. След смилянския боб идва ред на нашите любими традиционни постни сарми.
Взехме класическата рецепта от Kulinar.bg, но пак там може да откриете и различни вариации по темата "сарми".
Необходими продукти
20 зелеви листа от кисело зеле
2 глави лук
200 гр. ориз
50 гр. грис
1 ч.л. червен пипер
100 мл олио
Начин на приготвяне
Запържете лука, докато стане прозрачен.
Добавете ориза и гриса и разбърквайте енергично още няколко минути.
Подсолете сместа и я поръсете с чубрица, магданоз и червен пипер на вкус.
Залейте я с 1 ч.ч. гореща вода и варете, докато оризът поеме водата.
След като това условия е изпълнено, махнете от котлона и изчакайте да изстине.
Поставете във всеки зелев лист малко от сместа и завийте на сармичка.
Подредете вече завитите сарми на дъното на широка тенджера, покрито със зелеви листа.
Залейте ги с гореща вода, така че да ги покрие.
Отгоре поставете чиния и ги сварете на слаб огън.
По желание и ако зелето не е много солено, залейте готовите сармички с вода и зелев сок, смесени в съотношение 1:1.
7 | 0 |