Малки порции начесто за отслабване. Възможно ли е?

Колегите от FitWell повдигат завесата около широкоразпространения мит

Малки порции начесто за отслабване. Възможно ли е?

И в диетологията, както във всяка една друга сфера на познанието, важи правилото, че повториш ли едно твърдение достатъчно много пъти, то неизменно се превръща в истина. Затова и до ден днешен на много места можете да чуете и прочетете универсалното правило за ускоряване на метаболизма с помощта на храна, което гласи "Яжте по-малки порции, по-начесто!".

Истина е, че всеки път, когато ядем, тялото ни започва да гори малко повече калории, за да успее да храносмели и усвои поетата храна. Това явление е известно като термичен ефект на храната и колегите от FitWell.bg са ни разказвали по-подробно за него в друг материал.

Представете си организма като една електрическа месомелачка, която трябва да обработи определено количество месо. По този начин лесно ще достигнете до извода, че няма значение дали ще набутате цялото месо накуп в нея или ще го разделите на малки порции, които да ѝ подавате на регулярни интервали. И в двата случая тя ще работи с една и съща продължителност и ще изхарчи приблизително едно и също количество електроенергия. Но това е прекалено опростен поглед върху сложния начин, по който работи тялото. Освен това, дори и да беше точно така, не бихме могли да сме сигурни, че теорията е валидна и на практика. Затова нека видим какво казва емпириката.

Едно от първите по-сериозни изследвания, които опровергават идеята за отслабващия ефект на по-честите хранения, е проведено в Канада и сравнява действието на две диети върху две групи от по 8 затлъстели души в продължение на 8 седмици. Едната се състои от три основни хранения дневно, а другата – от три основни, плюс 3 междинни хранения (което се изразява в два пъти по-голяма честота). В края на периода и двете групи постигат напълно съпоставими резултати.

В началото на тази година пък се провежда подобно изследване, което измерва реалния енергоразход на участниците на база произведения въглероден диоксид. То също не успява да открие разлика между 3 и 6 хранения дневно. Всъщност открива – групата, която се храни по-начесто и в по-малки количества, докладва повече глад. Извън контролираните условия на изследването, подобен ефект би могъл да доведе до по-голям прием на енергия.

Реалността е такава, че в повечето случаи една калория си е една калория, независимо дали ще я разделим на 4, 6 или 8 части. Тялото е доста уравновесена (и пестелива) машина и по принцип няма особен интерес да гори различно количество енергия за усвояването на едно и също количество калории. Чисто психологически, някои хора успяват да контролират храненето си доста по-добре, когато се хранят начесто, но това не е общовалидна формула и практиката показва, че е по-скоро изключение. Отличен пример за това е все по-популярното периодично гладуване, където много често имаме само по едно хранене дневно, подобно на предполагаемия жизнен ритъм на нашите палеолитни предшественици.

Ето защо, най-добрият съвет, който можем да ви дадем гласи: "Експериментирайте!". Опитайте вариантите, които в най-голяма степен съответстват на вашия начин на живот и ангажираността ви и проверете как ви се отразява всеки един от тях. И имайте предвид, че всеки режим има нужда от повече време, за да демонстрира своите предимства и недостатъци – дайте си поне 1, или още по-добре 2 месеца за да сте сигурни.

Още статии на диетична тематика от FitWell.bg:

Кажи ми защо си дебел, за да ти кажа дебел ли си

Банан или бисквитка? Няма значение!

Една лъжичка лакомия

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



10
Не е посочен 04.07.2013|14:12
дано само да не са много малки порциите,ако са такива каквато е картинката голям глад .
9
Не е посочен 04.07.2013|14:11
е не е така , хапваш по малко и пиеш много вода ;)
8
Не е посочен 04.07.2013|14:07
Предпочитам да си хапна доволно на два пъти, отколкото само да се лигавя с това и онова, така още повече огладнявам.
7
Не е посочен 04.07.2013|13:14
то трябва цял ден да ям,ама не мисля че ще има ефект ;)пак ще съм си цял ден гладна.
6
Не е посочен 04.07.2013|11:51
възможно е , аз така отслабнах
5
Не е посочен 04.07.2013|10:31
Защо да не е възможно това, което се казва в заглавието на статията? Все пак е важно да се хапва повечко пъти пък по по-малко храна. Аз така знам.
4
Не е посочен 04.07.2013|10:08
Много интересна статия! Аз съм от хората, които се хранят начесто понеже непрекъснато съм гладна.
3
Не е посочен 03.07.2013|18:18
Оф, добре че не ми се налага да отслабвам, това сигурно е някакъв ужас,.
2
Не е посочен 03.07.2013|15:38
според мен е възможно, въпрос на воля
1
Не е посочен 03.07.2013|15:23
При всеки човек е различво! Лично аз съм от хората, които обичат да се хранят като хората по 2-3 пъти на ден. Това с честото хранене е за гладници, другият мит е, че се повишавал метаболизма.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay