Марципанови бонбони с френски вкус

Как се правят прочутите "calissons"

Марципанови бонбони с френски вкус

Смята се, че calissons - типичните за Прованс марципанови бонбони със захаросани плодове, са се появили през Средновековието в Италия, което е още едно доказателство за вековния и интензивен културен обмен между двете страни.

Необходими продукти за 15 - 20 броя
500 г марципан
500 г захаросан сушен пъпеш
50 г захаросани портокалови корички или 1 с. л. сладко от портокалови корички или 1 с. л. настъргана кора от портокал
1-2 с. л. вода от портокалов цвят
вафлени, оризови или кори за баница на сач
за глазурата:
1 белтък
200 г пудра захар
1 ч. л. лимонов сок
100 г стопен тъмен шоколад

Начин на приготвяне
Захаросаният пъпеш и портокаловите кори се слагат в кухненски робот, заедно с водата от портокалов цвят и се мелят за кратко. Добавя се нарязаният на парченца марципан и всичко се смила заедно.

Сместа се разточва между 2 слоя хартия за печене на пласт с дебелина 1 см. Горният слой хартия се отстранява и върху сместа се залепва лист вафлена кора. Пластът се нарязва на формички, които се обръщат да засъхнат с кората надолу.

Белтъкът се разбива със захарта и лимоновия сок на много гъста паста. Намазва се върху сладките. След около 2 часа белтъкът се втвърдява. Сладките се съхраняват в кутия на сухо място. Може да се украсят със стопен тъмен шоколад.

сп. Меню

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



28
Не е посочен 08.06.2012|11:25
за отрицателно време бих им видял сметката на една такава чинийка
27
Не е посочен 07.06.2012|18:06
оххх, искам и аз една такава чинийка!
26
Не е посочен 07.06.2012|17:40
толкова са красиви!
25
Не е посочен 07.06.2012|17:06
Колко такива сладки има не е истина, не мисля, че е чак толкова фатално.
24
Не е посочен 07.06.2012|16:35
Аз нямам нищо против :)
23
Не е посочен 07.06.2012|16:24
Този марципан от къде мога да го намеря, до сега не съм мяркала такова нещо...
22
Не е посочен 07.06.2012|15:42
найс
21
Не е посочен 07.06.2012|13:11
стига с това сладкото вече
20
Не е посочен 07.06.2012|12:54
19
Не е посочен 07.06.2012|12:54
Много вкусно наистина.
18
Не е посочен 07.06.2012|12:53
Бих ги изпапал наведнъж :).
17
Не е посочен 07.06.2012|12:53
Изглеждат много добре :).
16
Не е посочен 07.06.2012|12:53
Много са вкусни.
15
Не е посочен 07.06.2012|12:07
Сега като прочетох рецептата,не ми звучи толкова обещаващо
14
Не е посочен 07.06.2012|11:39
Със сигурност,но ще оставим сладкото за есента
13
Не е посочен 07.06.2012|11:38
Ще са много вкусни :)
12
Не е посочен 07.06.2012|11:23
Много обичам марципан и по-скоро бих си го хапнала, отколкото да го готвя :)
11
Не е посочен 07.06.2012|11:17
сега чуваш -опитай ги :)
10
Не е посочен 07.06.2012|11:16
Даже и не съм ги чувала :Д
9
Не е посочен 07.06.2012|11:04
само а мен :)
8
Не е посочен 07.06.2012|10:54
обожавам ги :)
7
Не е посочен 07.06.2012|10:45
Не е добре без печене, трябва обработка особено заради белтъка, иначе ми допадат сладките.
6
Не е посочен 07.06.2012|10:44
И аз така, на магазина има всичко, къде ще си играя.А и като цена ще излезе същото, и време нямам..
5
Не е посочен 07.06.2012|10:43
Изглежда завладяващо вкусно... Но за съжаление съм на диета и не бих си позволила такова изкушение:(
4
Не е посочен 07.06.2012|10:43
Ех, че вкусно!
3
Не е посочен 07.06.2012|09:20
и на мен не ми се занимава,по-скоро ще си купя
2
Не е посочен 07.06.2012|09:13
Предпочитам да си купя сякаш :)
1
Не е посочен 07.06.2012|09:09
без печене?
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay