Смята се, че calissons - типичните за Прованс марципанови бонбони със захаросани плодове, са се появили през Средновековието в Италия, което е още едно доказателство за вековния и интензивен културен обмен между двете страни.
Необходими продукти за 15 - 20 броя
500 г марципан
500 г захаросан сушен пъпеш
50 г захаросани портокалови корички или 1 с. л. сладко от портокалови корички или 1 с. л. настъргана кора от портокал
1-2 с. л. вода от портокалов цвят
вафлени, оризови или кори за баница на сач
за глазурата:
1 белтък
200 г пудра захар
1 ч. л. лимонов сок
100 г стопен тъмен шоколад
Начин на приготвяне
Захаросаният пъпеш и портокаловите кори се слагат в кухненски робот, заедно с водата от портокалов цвят и се мелят за кратко. Добавя се нарязаният на парченца марципан и всичко се смила заедно.
Сместа се разточва между 2 слоя хартия за печене на пласт с дебелина 1 см. Горният слой хартия се отстранява и върху сместа се залепва лист вафлена кора. Пластът се нарязва на формички, които се обръщат да засъхнат с кората надолу.
Белтъкът се разбива със захарта и лимоновия сок на много гъста паста. Намазва се върху сладките. След около 2 часа белтъкът се втвърдява. Сладките се съхраняват в кутия на сухо място. Може да се украсят със стопен тъмен шоколад.
2 | 0 |