Медът и кленовият сироп по-здравословни ли са от захарта?

Медът и кленовият сироп по-здравословни ли са от захарта?
Pexels

Всички знаем, че захарта трябва да се консумира умерено. Прекомерната консумация на захар (която може да дойде от газирани напитки, понички, кетчуп и дресинги за салати) може да доведе до хронично възпаление, проблеми с кръвната захар и повишен риск от здравословни състояния, включително затлъстяване, диабет тип 2 и сърдечни заболявания. Високият прием на захар също е свързан с лошо психично здраве и депресия.

Всичко това повдига въпроса: Трябва ли да намерите други, потенциално по-здравословни начини да подслаждате храната и напитките си, освен обикновената захар? И дали медът и кленовият сироп са две от тези по-добри опции?

Има много естествено сладки алтернативи на захарта – фурми, сироп от агаве, стевия и др. Въпреки че някои от тези опции са по-нови на сцената, кленовият сироп и медът са двата естествени подсладителя, които съществуват от доста време - и често се рекламират като по-добри за вас.

Лепкав, сладък и толкова вкусен, лесно е да разберете защо и медът, и кленовият сироп вършат добра работа, заемайки мястото на захарта в печива, кафе и чай, топинги за закуска, смутита и други. Но дали всъщност е правилно да се твърди, че използването на мед или кленов сироп е по-здравословно от използването на чиста трапезна захар? За съжаление, краткият отговор е: и да, и не (сложно е!).

Проблемът със захарта

Захарта се намира естествено в много храни, но захарта, намираща се в плодовете, е различна от бялата захар, която можете да добавите към вашето кафе или да поръсите върху овесена каша. Естествено срещащата се захар, присъстваща в богатите на хранителни вещества, цели храни – като горски плодове, цвекло и сладки картофи – е придружена от диетични фибри (заедно с други отлични витамини и минерали). Тези фибри помагат да се забави храносмилането на храната, което означава, че захарта се освобождава по-бавно, като по този начин ви осигурява по-устойчива енергия.

Захарта, която е преработена, рафинирана или добавена към хранителни продукти обаче, удря тялото много по-бързо. Тя е с високо съдържание на калории и не предлага каквито и да било основни хранителни вещества. Просто казано: Захарта няма хранителна стойност, така че повечето хора имат полза от ограничаването ѝ. Всеки подсладител води до повишаване на кръвната захар, последвано от скок на инсулина, за да помогне за доставянето на захар до вашите клетки. С течение на времето твърде много подсладител от всякакъв вид може да насърчи инсулиновата резистентност и диабет тип 2.

За да ограничите приема на захар, вероятно сте чували съвета да я замените с мед или кленов сироп, когато можете. Въпреки че тези два подсладителя осигуряват повече хранителни ползи от обикновената бяла захар, ето защо все пак трябва да внимавате да не прекалявате.

Кленов сироп срещу захар

Хранителни факти за кленова захар

Кленовият сироп идва от сока на кленови дървета: събира се, вари се, филтрира се и се сортира. Една супена лъжица кленов сироп съдържа 52 калории, 13,4 грама въглехидрати, 0 грама фибри и 12,1 грама захар. Съдържанието на протеини и мазнини е незначително, но е източник на много витамини и минерали.

Ползи за здравето от кленовия сироп

Как се сравнява хранителният му състав със захарта? Гранулираната захар наистина има повече калории, малко по-малко въглехидрати и малко повече захар от кленовия сироп. Една чаена лъжичка захар съдържа 68 калории, така че празните калории се натрупват значително по-бързо, без реални ползи.

Кленовият сироп има хранително предимство пред захарта, тъй като не съдържа никакви добавки, а обработката му позволява да запази хранителните си вещества, включително манган, рибофлавин, цинк, магнезий, калций и калий. 

По отношение на ползите за здравето, чистият кленов сироп предлага няколко. Има по-нисък гликемичен индекс от захарта, така че няма да повиши нивата на кръвната ви захар толкова бързо. Кленовият сироп също е известен с това, че притежава антиоксиданти, които са вещества, които помагат на нашите клетки да се борят с оксидативния стрес и да предпазват от болести. Кленовият сироп е богат на антиоксиданти, които предпазват от започване на заболявания, включително сърдечни заболявания, рак и мозъчни нарушения. Кленовият сироп също има противовъзпалително и пребиотично действие, така че помага да се поддържа здравето на червата и може да предпази от различни заболявания.

Мед срещу захар

Хранителни факти за меда

Медът е цветен нектар, събиран от пчелите. Това сладко златисто вещество е известно с антибактериални и антиоксидантни свойства, което го прави полезно за защита срещу инфекции и болести.

Една супена лъжица мед съдържа 63,8 калории, 17,3 грама въглехидрати и 17,2 грама захар. Лишен е от мазнини и съдържа незначителни количества протеини и фибри.

Ползи за здравето от меда

Въпреки че медът съдържа повече калории, въглехидрати и захар, отколкото бялата захар, той предлага повече хранителни вещества и здравословни свойства и в някои случаи може да е по-здравословен избор пред захарта.

Предимствата на меда пред захарта включват малко по-нисък гликемичен индекс (т.е. той не влияе толкова много на нивата на кръвната ви захар). Той също така съдържа повече витамини, минерали и антиоксиданти, като калций, калий, витамин С, цинк, фенолни киселини и флавоноиди.

Медът има биоактивни вещества, които подобряват здравето. Антиоксидантите в меда помагат за предпазване от клетъчни увреждания, провокиращи заболяването, и подхранват полезните бактерии в червата. Подобреното здраве на червата е свързано с по-ниски нива на възпаление и по-нисък риск от множество заболявания.

Трябва ли да замените захарта с кленов сироп и/или мед?

В някои случаи може да има смисъл да замените захарта с кленов сироп и мед. И двата естествени подсладителя имат по-нисък гликемичен индекс от обикновената захар и предлагат по-широк профил от витамини, минерали и антиоксиданти. Ако ще посягате към едно пред друго, кленовият сироп съдържа най-малко захари, калории и въглехидрати на порция. 

Но преди да започнете да добавяте кленов сироп и мед към всяко ястие, което ядете, имайте предвид, че те все пак трябва да се консумират умерено. В края на деня захарта си е захар и както в кленовия сироп, така и в меда има много от нея.

Кленовият сироп и медът може да имат някои предимства пред трапезната захар, но и двете се считат за добавени захари. Има сериозни доказателства, че по-високият прием на захар е свързан с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, метаболитен синдром, някои видове рак и затлъстяване.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay