Най-често допусканите грешки при готвене

Вижте защо не ви се получават на пръв поглед лесните рецепти

Най-често допусканите грешки при готвене

Всеки кулинар е просто човек, което означава, че грешките по време на готвене са нещо напълно очаквано и нормално.

Един път грешка, втори път грешка... Ако продължите да броите възходящо, проблем все пак има. Той се изразява в това, че не се учите от собствените си грешки, а просто ги повтаряте.

И в крайна сметка те се превръщат в кулинарни навици.

Kulinar.bg ви предоставя полезен списък с най-често срещаните грешки в готвенето, с които всеки с огромно желание да твори в кухнята се е сблъсквал...

Общи грешки
Захванали сте с някоя рецепта, която обаче се оказва доста дълга. Не я дочитате до последния ред, в резултат на което ястието ви не е съвсем наред на вкус и на вид.

Завирате ястието (на висока температура), когато то трябва да се вари умерено и да къкри тихо, за по-дълго. Какво означава последното ли? Мехурчетата не трябва да се надпреварват да излязат извън съда. 1-2 мехурчета на повърхността на течността, през 1-2 секунди – към това трябва да се стремите, когато ястието изисква "умерена температура".

Готвите всичко на много висока температура, без да се съобразявате с продуктите. Няма нужда да казваме защо половината (ако не и повечето) ястия не се получават.

Небрежни сте по отношение на мерките в готвенето. Припомнете си тези съвети.

Редовно загаряте съдовете и животът им рязко се съкращава. Проблемите тук може да са много - избор на некачествени такива, готвене на прекалено висока температура, използване на нискокачествена мазнина.

Претъпквате съда, в който готвите. Продуктите също имат нужда от "дишане" и собствено пространство. Особено месо и храни, на които им трябва повече време да станат готови.

При пържене обръщате храната прекалено често, преди тя реално да е започнала да се готви. В резултат на това, парченцата месо например могат да залепнат или да се разпаднат. Ако храната не се отлепва лесно и от само себе си, значи не е готова.

Панировката пада прекалено лесно и бързо и не е достатъчно хрупкава. Набрашнявате ли, преди да панирате? Първо брашното, после течността (обикновено яйце) и накрая галетата.

Не нагорещявате тигана достатъчно преди готвене. В резултат на тази грешка, храната поема прекалено много мазнина.

Не размразявате продуктите и ги готвите директно извадени от хладилника.

Месо
Свинското месо винаги излиза прекалено сухо, може би го приготвяте на много висока температура?

Не режете месото по посока на жилите. И затова то не става толкова крехко, колкото може да бъде.

Рибата залепва върху тигана, тавата или грил скарата. Вероятно не избирате прясна риба? За да не се получава така, купувайте риба само от специализираните магазини и никога дълбоко замразена.

Не оставяте месото (например пържолата) да си "почине" след готвене и веднага почвате да го консумирате. В резултат на тази грешка, то става по-сухо и не е толкова вкусно.

Най-често допусканите грешки при готвене

Млечни продукти
Млякото винаги кипва. Всъщност, каквото и да готвите, обикновено половината се озовава извън съда. Или за вас с пълна сила важи предишната точка, или, освен това, захлупвате съдовете напълно.

Запържвате маслото прекалено дълго, в резултат на което то става почти черно и губи вкусовите си качества.

Прегрявате нискомаслените млечни продукти. Гответе ги на не повече от 180 градуса.

Зеленчуци
Картофеното пюре обикновено прилича повече на лепило, отколкото на пюре. Проследете точната температура и продължителност на готвене на картофите.

Когато готвите зеленчуци, те напълно изгубват своята свежест. Броколите и аспержите стават напълно неузнаваеми, просто защото ги обработвате термично повече, отколкото е необходимо.

Салатата ви изглежда повяхнала и стара, все едно е приготвена преди няколко дни. Ако сте приготвили салатата няколко часа преди реално да я поднесете, не я подправяйте с дресинга. Просто я приберете в хладилника и добавете соса преди сервиране. Не намачквайте марулята, вместо да я нарязвате, можете да я накъсвате. Друг малък трик е да сервирате салатата върху студена чиния.

Прегаряте печените картофки. Вероятно защото не слагате достатъчно вода в тавичката.

Животът на марулята в хладилника е прекалено кратък, вследствие на което салатата губи своето очарование. Дръжте я леко влажна, не потънала във вода.

Подправки
Поставяте цялото количество сол и подправки, необходими за изпълняването на рецептата, в маринатата, дресинга или соса. Продуктите остават безвкусни.

Не опитвате вкуса на ястието, докато го приготвяте. Това често се отразява на крайния резултат.

Прекалявате с подправките или на всичко слагате едни и същи. Готвенето с въображение и опознаването на вкусовите съчетания би ви превърнало в далеч по-добър кулинар.

Най-често допусканите грешки при готвене

Тестени изделия
Не допичате тестените изделия докрай. Отвътре остават недопечени, дори сурови. Винаги проверявайте с клечка, или, ако изделието позволява, отчупете парче в дълбочина и опитайте.

Лазанята ви излиза прекалено суха. Трябва да разпределята пълнежа равномерно, от край до край, и да не оставяте "голо" място. Ако сосът се окаже прекалено малко, можете да го разредите, в зависимост от вида му.

Пицата пък е прекалено "течна" в средата и съставките буквално падат, докато парчето пътува към устата ви. А) Прекалявате с доматения сос. Б) Сотирайте леко зеленчуците преди печене.

Десерти
Изгорелите палачинки също са често срещана кулинарна катастрофа. Не слагайте олиото директно в тигана, а намазнявайте последния с помощта на напоена салфетка или кърпичка.

Правите десерт, но някоя от необходимите съставки липсва у дома. Решавате да я замените с друга. Е, десертът ви далеч не е това, което сте очаквали да бъде. Трябва да сте много опитни сладкари, за можете да импровизирате така и да ви се получава.

Плодовете, които добавяте в десертите си, никога не са на мястото си. Вместо това, буквално потъват и могат да се открият единствено в долната част на парчето кекс, например. Ето защо, преди да ги прибавите към сместа, поръсете ги с малко брашно. След това разбърквайте внимателно сместа.

Прегрявате шоколада при неговото разтопяване, вследствие на което той става "гранясал". Най-добре е да го свалите от котлона преди да се е разтопил напълно, и да продължите да го разбърквате, докато стане идеално гладък.

Пудингът ви прилича на каша. Вероятно трябва да прибавяте горещото мляко към сместа с разбитите яйца по-внимателно, на тънка струйка. Ако го направите бързо, има вероятност яйцата да се сварят.

Ябълковият пай не е в правилната форма, а когато го нарежете, парчетата се разпадат. Дали ябълките са нарязани достатъчно тънко?

Още статии от Kulinar.bg, които заслужават вашето внимание:

Чоризо - пикантният вкус на Испания

10 начина да модернизирате старата кухня

Направи си сам: Тофу

10 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



31
Не е посочен 19.07.2013|19:42
Пудингите никога не съм ги умеела, за това и избягвам да ги приготвям.
30
Не е посочен 19.07.2013|18:09
Това е важно да се знае.
29
Не е посочен 19.07.2013|17:34
С подправките трябва да се внимава. По едно време слагах наред всичко, ама става един бъркоч от аромати, които не е особено приятен.
28
Не е посочен 19.07.2013|16:18
огладнях бе
27
Не е посочен 19.07.2013|15:07
Тези неща се налучкват с практиката, готвенето си е цяло изкуство и дори да следваш определена рецепта винаги можеш да импровизираш или пък да добавиш нещо от себе си.
26
Не е посочен 19.07.2013|12:59
Най-важното за мен - не трябва човек да се олива със солта, защото не е полезна за здравето в по-големи количества.
25
Не е посочен 19.07.2013|12:56
Аз винаги се опитвам да следя много стриктно рецептите и може би не е много добре, явно нямам достатъчно въображение.
24
Не е посочен 19.07.2013|11:48
Особено, ако имаш желанието да пробвашшш, всичко става
23
Не е посочен 19.07.2013|11:46
Много ясно! ;)))
22
Не е посочен 19.07.2013|11:46
Така е, с опита идва всичко. Важното е човек да пробва и дори да сгреши поне знае в какво и къде, и че все пак е опитал
21
Не е посочен 19.07.2013|11:45
Хубаво е да се експериментира с различни подправки, но да знаете кое с кое си отива, а не просто да се ръси. На мен любимата ми е чубрица;)
20
Не е посочен 19.07.2013|11:45
Ааа относно десертите нямам почти никакви проблеми! Засега тестените изделия са ми проблем защото нещо не им улучвам температурата на печене, иначе замесването ми се получва много добре
19
Не е посочен 19.07.2013|11:43
"Готвите всичко на много висока температура, без да се съобразявате с продуктите. Няма нужда да казваме защо половината (ако не и повечето) ястия не се получават." - Познавам такива хора. Наистина това е много грешно
18
Не е посочен 19.07.2013|09:00
Практиката е много важно нещо.
17
Не е посочен 19.07.2013|08:59
Вече се специализирах и няма такива грешки :)))
16
Не е посочен 18.07.2013|17:24
Полезни съвети, вече си ги отделих на видно място в компютъра, тъй като някои от тях не ги знаех.
15
Не е посочен 18.07.2013|16:32
Вече ще знам, информацията ми бе полезна.
14
Не е посочен 18.07.2013|16:29
Готвенето си е цяло изкуство, което си има своите малки тайни и хитринки, които се разучават с практиката.
13
Не е посочен 18.07.2013|14:18
Много ще ми е полезно!
12
Не е посочен 18.07.2013|14:16
Всичко си има някакви трикове. На мен преди време не ми се отдаваха застройките на супите, ама сега слагам капчица оцет в застройката или само жълтък и става.
11
Не е посочен 18.07.2013|13:40
На първо място с практиката,после вече идват и възможностите да се импровизира с рецептите ;)
10
Не е посочен 18.07.2013|13:24
Така е,всичко идва с практиката.
9
Не е посочен 18.07.2013|13:24
Полезна статийка,ще имам я предвид.
8
Не е посочен 18.07.2013|12:39
на мен ми се получава, само следвайте рецептата!
7
Не е посочен 18.07.2013|12:27
Какво да се прави, отнема време да се усъвершенстваш в готвенето!
6
Не е посочен 18.07.2013|12:21
Добри съвети за кулинарни инвалиди като мен;)
5
Не е посочен 18.07.2013|12:04
благодаря за инфото
4
Не е посочен 18.07.2013|11:37
огладнях
3
Не е посочен 18.07.2013|10:49
Точилката на главата в космите не е добра идея,да :Р
2
Не е посочен 18.07.2013|10:34
Много полезна статия, добре е да се разучи по-подробно.
1
Не е посочен 18.07.2013|10:16
:) Ние сме майстор готвачи,такива грешки не допускаме, нали момичета :D
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay