Не изхвърляйте обелките от плодове – ето как да ги използвате

Не изхвърляйте обелките от плодове – ето как да ги използвате

Не изхвърляйте обелките от плодове – по този начин не само ще намалите разхищението на храна, но и ще улесните живота си. Въпреки че те могат да ви изглеждат като отпадък, те са ценен ресурс, който бихте могли да използвате. 

Лимонова кора – лимоновите кори са лесен начин да почистите приборите си и да ги накарате да миришат по-малко. Те също могат лесно да почистят микровълновата ви или каната, в която топлите вода. Всичко, което трябва да направите, е да сварите малко лимонови кори с малко вода в каната, за да разградите налепите и да помогнете уреда ви да функционира по-добре.

Ябълкова кора – казват, че ябълковите кори не са лесно смилаеми. Напротив, бихте могли да си направите чудесен скраб за тяло, като ги сварите с лимонов сок, захар и вода. Сварете и задушете обелките в тиган, докато водата се редуцира до желеобразна консистенция. Намажете с него филийката си сутрин.

Кора от манго – манговите кори са заредени с антиоксиданти, фибри и няколко витамина. С малко жилава текстура и горчив вкус, тези обелки могат да се използват за приготвяне на сироп от манго, като сварите манговите кори със захар и вода. Можете също така да добавите капки лимонов сок, за да подобрите вкуса.

Обелки от нар – известно е, че нарът е богат на антиоксиданти и е добър за облекчаване на болки в гърлото и кашлица. За да използвате нарната кора, смелете я и я накиснете в топла вода. Гаргарата с тази вода дава незабавно облекчение при възпалено гърло.

Доматени обелки – доматените кори са невероятен източник на витамини и минерали. Най-добрият начин да ги използвате е да ги дехидратирате или изсушите на слънце и след това да ги смачкате, за да се получи фин прах. Този доматен прах може да се използва като подправка в различни ястия.

Бананова кора – с тези кори можете да накарате обувките си да блеснат. Кората на този здравословен и вкусен плод е заредена с минерали и витамини. Наличният в него калий може да ви помогне при полирането на вашите кожени обувки и сребърни предмети. Не само това, банановите кори също могат да намалят дразненето на кожата, акнето и бръчките.

Кора на авокадо – известно е, че корите от авокадо имат овлажняващи свойства и могат да бъдат включени във вашия ежедневен режим за красота. Разтрийте вътрешността им върху ръцете, краката и дори лицето и ги оставете да подейства за 15 минути. Измийте с топла вода и вижте разликата.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay