Няколко храни, които не бива да ядете сурови

Няколко храни, които не бива да ядете сурови

Тъй като суровоядството става все по-популярно, трябва да се замислим кои храни могат да се ядат сурови и кои не. Оказва се, че някои храни са вредни за нашето здраве, ако не са обработени или сготвени. Има някои храни, които може да се консумират сурови, но трябва да се внимава. 

Ето някои храни, които НЕ бива да консумирате сурови:

1. Мляко

Счита се, че прясното мляко е най-добрият вид мляко за тялото, но прясно не означава директно от кравата, козата, овцата, бивола и т.н. Суровото мляко, или непастьоризираното мляко, може да съдържа вредни бактерии и други микроби, които могат да ви разболеят или да ви убият.

2. Кейл

Кейлът е една от най-здравословните храни. Но консумацията на голямо количество суров кейл може да доведе до проблеми с храносмилателната система, колебания в нивата на кръвната захар, теглото и общото метаболитно здраве. 

3. Яйца

Въпреки че яденето на сурови яйца е по-често срещано в страни като Япония и Корея, то е било популяризирано от сцена в Роки, където боксьорът пие сурови яйца. Митът, че суровите яйца са по-здравословен вариант от готвените яйца, е развенчан от малко проучване, което установи, че абсорбцията на протеини е по-висока при варени яйца (90%), отколкото при суровите яйца (50%). Също така може да се разболеете от салмонела. 

4. Бадеми

Бадемите са много питателни, предлагайки изобилие от протеини, фибри и здрави мазнини. Въпреки това, тези ядки също съдържат естествено срещащ се цианид - самата съставка, която често се използва в книгите на Агата Кристи като "оръжие за убийство". Яденето на 4 до 5 горчиви бадеми може да предизвика замаяност, гадене и коремни спазми. Докато тези сурови горчиви бадеми са незаконни в Америка, те все още са законни в някои страни.

5. Бъз

Бъзът съдържат антиоксиданти и се смята, че облекчава настинките, бори се с грипа и стимулира имунната система. Но яденето или пиенето на суров бъз или друга токсична част от растението може да доведе до гадене, повръщане, замаяност. За щастие, токсичните вещества, открити в плодовете, могат да бъдат безопасно премахнати чрез готвене.

6. Брашно

Консумирането на сурово брашно ви излага на риск от Е коли. 

7. Брюкселско зеле

Брюкселското зеле е богата на антиоксиданти и е много полезно. То може да се яде и сурово, но не и от хора, които имат хипотиреоидизъм. 

8. Ябълки

Ябълковите семки съдържат амигдалин, който ще освободи цианид, ако ги сдъвчете. Въпреки че трябва да изядете около 40 ябълки, за да достигнете опасната доза, цианидът е опасен, така че внимавайте със семките. 

9. Кашу

Кашуто намалява лошия холестерол, намалява риска от сърдечен удар и спомага за поддържането на здравословно тегло. Суровото кашу, обаче, съдържа урушиол, токсично вещество, открито в отровен бръшлян, което идва от същото ботаническо семейство като дървото кашу. Само докосването може да предизвика реакция на кожата при някои хора.

10. Риба тон

Суровата риба тон съдържа живак, който може да бъде много опасен. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay