Ето че отново е време за приготвянето на кулинарни шедьоври вкъщи. В днешния материал от рубриката ни "От кухнята на пишман готвача” Яна Имреорова ще сподели с вас една наистина уникална рецепта за вкусни овесени бисквити.
Предлагаме ви нещо по-различно, което е актуално за хората, които спазват великденските пости, и най-вероятно срещат трудности при намирането на готов десерт, без животински продукти, на пазара.
Овесените бисквитки, които ще ви покажем как да си направите днес, са със сушени плодове и много семена и ядки. Съдържат сусам, който е богат на калций, и ленено семе, което увеличава усвояемостта на калция, и има лек слабителен ефект. Други полезни съставки са слънчогледът, стафидите, пълнозърнестото брашно и т.н.
Освен това вкусните овесени бисквитки са здравословна алтернатива на т.нар. "мъртва" храна, т.е. храна, която съдържа само калории, а реално няма никаква хранителна стойност.
Спазвайки стриктно рецептата, ще получите приблизително 40 бисквитки със срок на годност един месец.
Необходими продукти
2 ч.ч. кокосови стърготини
1 1/2 ч.ч. едри овесени (ръжени или ечемичени) ядки
1/2 ч.ч. ръжено пълнозърнесто брашно
1/2 ч.ч. пшенично пълнозърнесто брашно
1 ч.ч. белен слънчоглед
1 ч.ч. стафиди и накълцани на парченца фурми
3-4 с.л. домашно сладко или мед
2-3 с.л. кафява захар
щипка хималайска сол
1 ч.л. сода
2/3 ч.ч. шарлан (слънчогледово масло)
1/3 ч.ч. олио
1 с.л. ябълков оцет
100 мл червено вино
60 мл вода
Приготвяне
1. Първо смесвате сухите съставки, а отделно смесвате олиото (можете да пропуснете шарлана, но така ще загубите хубавия мирис на слънчоглед), виното, ябълковия оцет, содата, сладкото и водата.
2. Започнете да месите тестото. Ако е нужно да добавите течност, имайте предвид, че ако добавите олио, бисквитите ще станат по-хрупкави, а ако добавите повече вода - ще станат по-мекички.
3. С мазни или добре намокрени с вода ръце направете топченца и ги сложете върху тавата, предварително намазана с олио. Друг вариант е да ги изпечете върху хартия за печене.
4. С ръка сплескайте всяка от бисквитките, за да станат плоски.
Печене
1. Печете 7-8 минути на 180 градуса в предварително загрята фурна.
2. Следващите 20 минути - на 120 градуса.
3. Охладете върху решетка.
За да четете още интересни рецепти, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!
6 | 0 |