Пиперада е много популярно ястие в Испания, което често се сервира върху препечена филийка в тапас баровете. Разбира се, у нас лесно ще го използваме за обяд или вечеря. Все пак и ние си имаме вкусни препечени филийки, без претенции да носят конкретно засукано име.
Необходими продукти за 4 порции:
600 г домати
2 глави лук, нарязани на полумесеци
2 зелени и 2 червени чушки, нарязани на тънки ивици
4 резена прошуто или бекон, ситно нарязани
1 скилидка пресован чесън
5 яйца
2 с. л. зехтин
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Доматите се обелват и се нарязват на малки кубчета, а семките се махат.
Зехтинът се загрява и в него се слагат доматите и лука. Задушават се на умерен огън за около 10 мин, докато се изпари течността.
Добавят се чушките, прошутото и чесъна и се разбърква още 5 мин.
Яйцата се разбиват с малко сол. Добавят се към сместа и се разбъркват още минута на слаб огън. Покриват се с капак за 3-4 мин., докато се стегнат. Ястието се сервира горещо, с препечени филийки, както споменахме.
13 | 0 |