Ползи или вреди от хранителните добавки

Отслабваме или по-скоро се самозалъгваме, пиейки хранителни добавки

Ползи или вреди от хранителните добавки

Само срещу 15-ина лв всеки в България може да се сдобие с хапчета, които му обещават да се излекува, да отслабне, та дори да стане по-красив. Без лекарства. Това са слоганите, чрез които ни подканват да започнем да взимаме хранителни добавки. Лъжат ли ни?

 

Хранителните добавки и вечните спорове, които те пораждат в обществото - полезни ли са всъщност, трябва ли да се продават свободно, без рецепта и на какво се дължи манията по тях.

 

Свободното разпространение на така наречените хранителни добавки идва от това, че те нямат статут на лекарства, регистрират се лесно, което прави възможно свободното им предлагане и в Интернет.

 

Всеки може да си закупи хранителни добавки, при това без предписание и препоръка от специалист. Ежедневно ни заливат реклами, които ни внушават "Спаси очите си", "Защити мозъка", "Пребори диабета", "Пий 3 таблетки и свали веднага 12 килограма".

 

Десетки такива обещания за светкавично лечение сипят производители и дистрибутори по телевизията, радиото, в пресата и интернет пространството.

 

Истината е, че голяма част от тях всъщност не са вредни, но и не помагат, просто ни заблуждават за бърз, лесен и ефикасен резултат.

 

Най-много такива примери има с хранителните добавки, предназначени за сваляне на килограми.

 

Жените се блазнят от идеята за по-фини форми, при това без да полагат усилия и обикновено се превръщат в жертва на лъжа. Цитираните в рекламите "излекувани" с добавки хора понякога изобщо не съществуват.

 

Известните личности пък, избрани за рекламни лица не веднъж са признавали, че всъщност никога не са пили подобни хапчета и не носят отговорност за ефекта от тях.

 

В рекламите на повечето добавки за отслабване се посочва, че те потискат апетита, създават усещане за ситост и така топят килограми. Това в никакъв случай не е полезно за организма.

 

Специалистите са на мнение, че продължителната употреба на хранителни добавки, които само стимулират по-бързата обмяна на веществата, дразнят дебелото черво и могат да ни докарат проблеми. Някои по-силни таблетки пък съсипват черния дроб и бъбреците.

 

Така всъщност се въртим в омагьосан кръг, който вместо да разреши един здравословен проблем, може да ни докара друг.

 

Жените сме готови да повярваме във всяко нещо, когато става дума за изящни форми, та дори и във вълшебни хапченца.

 

И ако вие вярвате, че ще "олекнете", ако пиете хранителни добавки за отслабване, ние ще ви кажем, че това ще ви се случи, но най-вече парично.

10 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 13.07.2011|11:32
Вредни са да, но и кой може да ти гарантира, че хапчетата купени не от аптека, а от Интернет са наистина това, което се рекламира. В същото време само с тях не може да се отслабне. В упътванията има и описан хранителен режим, който трябва да се спазва, ако искаш да постигнеш някакъв резултат. Ами то щом ще е така, по добре не ги пий, а си спазвай здравословен режим на хранене и пак ще се отървеш от излишните килограми. Изобщо производителите на тези "вълшебни" хапчета са пълни шарлатани!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay