Булгурът е чудесна алтернатива на широко разпространения бял ориз, който употребяваме в почти всяко второ ястие на българската трапеза. Той е богат на множество фибри, които спомагат храносмилането и също така е наситен с витамини, от които преобладаваа тези от група В (В1, В2, В3, В4, В5, В6, В9), витамини Е, К, бета-каротин, микроелементи (фосфор, желязо, селен, мед, цинк, манган, калий, натрий, калций).
Защо да не го опитате следващият път, когато ви се приядат постни пълнени чушки?
Необходими съставки:
6-7 броя чушки
1 ч.ч. булгур
Глава лук
1 бр. голям морков
Сол и пипер на вкус
Ронена чубрица, по избор
Олио
Начин на приготвяне:
Подгответе чушките като остраните дръжките и вътрешността със семките. Изплакнете и оставете настрана.
Подгответе тигана с олио и г поставете на средна степен на котлона. През това време нарежете на ситно моркова и го добавете, след като мазнината вече е загряла достатъчно. Наситнете и лука, след това го добавете към моркова.
Идва време да прибавите и измитият и отцеден булгур в тигана. Разбъркайте го, така че да се смеси със зеленчуците. Овкусете с подправките и разбъркайте отново.
След като плънката е готова, напълнете с нея чушките и ги подредете в намазнена с малко олио тава. Налейте 200-300 мл вода и печете на 180 градуса за около 40-45 минути, докато булгурът омекне напълно.
Приятен апетит!
0 | 0 |