Пържен ориз със зеленчуци - класика в жанра, която обаче опитваме само, когато сме в китайския ресторант. Днес ще ви покажем как да си приготвите това ястие у дома по много по-здравословен и достъпен начин.
Необходими продукти:
250 г броколи
3 с.л. червен пипер
2 с.л. соев
4 с.л. олио
1/2 пакет гъби
Сол и черен пипер
2 скилидки чесън
1 парче пресен джинджифил
Един голям морков
1 1/2 ч.ч. замразен грах
3 ч.ч. сварен дългозърнест бял ориз
Нарязан пресен лук
Начин на приготвяне:
Напълнете голяма тенджера с малко вода и поставете на дъното ѝ цедка за готвене на пара. Оставете водата да заври. Нарежете тънко стъблата на броколите, а върховете - на малки цветчета. Поставете в цедката, поставете капака и задушете за около 4 минути. Прехвърлете броколите в голяма купа.
Междувременно в малка купа разбийте заедно червения пипер и соевия сос. Загрейте 2 супени лъжици олио в голям незалепващ тиган на средно силен огън. Добавете гъбите, подправете с 1/2 чаена лъжичка сол и 1/4 чаена лъжичка черен пипер и гответе, като разбърквате от време на време, за 4 минути. Добавете чесъна, джинджифила, моркова и граха и гответе, като бъркате, за 2 минути. Добавете сместа със севия сос, като бъркате, докато се разтопи, прехвърлете в купа с броколите.
Измийте и подсушете тигана, след което загрейте останалите 2 супени лъжици олио на средно силен огън. Добавете ориза и гответе, като разбърквате от време на време, докато започне да хрупка по краищата, около 5 минути. Сложете зеленчуковата смес. Сервирайте с пресен лук по желание.
0 | 0 |