Пържен ориз със зеленчуци

Пържен ориз със зеленчуци

Пържен ориз със зеленчуци - класика в жанра, която обаче опитваме само, когато сме в китайския ресторант. Днес ще ви покажем как да си приготвите това ястие у дома по много по-здравословен и достъпен начин.

Необходими продукти:

250 г броколи

3 с.л. червен пипер

2 с.л. соев

4 с.л. олио

1/2 пакет гъби

Сол и черен пипер

2 скилидки чесън

1 парче пресен джинджифил

Един голям морков

1 1/2 ч.ч. замразен грах

3 ч.ч. сварен дългозърнест бял ориз

Нарязан пресен лук

Начин на приготвяне:

Напълнете голяма тенджера с малко вода и поставете на дъното ѝ цедка за готвене на пара. Оставете водата да заври. Нарежете тънко стъблата на броколите, а върховете - на малки цветчета. Поставете в цедката, поставете капака и задушете за около 4 минути. Прехвърлете броколите в голяма купа.

Междувременно в малка купа разбийте заедно червения пипер и соевия сос. Загрейте 2 супени лъжици олио в голям незалепващ тиган на средно силен огън. Добавете гъбите, подправете с 1/2 чаена лъжичка сол и 1/4 чаена лъжичка черен пипер и гответе, като разбърквате от време на време, за 4 минути. Добавете чесъна, джинджифила, моркова и граха и гответе, като бъркате, за 2 минути. Добавете сместа със севия сос, като бъркате, докато се разтопи, прехвърлете в купа с броколите.

Измийте и подсушете тигана, след което загрейте останалите 2 супени лъжици олио на средно силен огън. Добавете ориза и гответе, като разбърквате от време на време, докато започне да хрупка по краищата, около 5 минути. Сложете зеленчуковата смес. Сервирайте с пресен лук по желание.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay