Вече е време да започнем да се подготвяме за Великден и не е никак лоша идея да направим един пробен козунак, преди да преминем към същинското месене на козунаци за празника.
Тази рецепта е за много лесен козунак, който няма да отнеме цял ден. Ето как да го приготвите:
Необходими продукти:
500 г брашно
1 яйце
1 жълтък
50 г масло
50 г захар
1 пакетче суха мая (7 г)
200 мл прясно мляко
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. ванилова захар
кората от 1 лимон
100 г бадеми или други ядки
100 г портокалова кора
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцето и жълтъка заедно със захарта.
Разтопете маслото на слаб огън и го оставете да изстине.
Разбийте млякото с маята.
Смесете брашното, солта, ваниловата захар и настърганата кора от лимон.
Направете кладенче в средата на сухите съставки и добавете разбитото яйце и маслото.
Залейте сместа с млякото и постепенно комбинирайте продуктите.
Оставете тестото да втаса на топло място за около 2 часа.
Сложете тестото на плота и добавете ядките и портокаловата кора. Месете, докато всичко се разпредели равномерно.
Оформете тестото на козунак и го поставете във форма за козунак или в обикновена тавичка.
Оставете козунака да втаса отново за около 30 минути.
Загрейте фурната на 180 градуса.
Печете около 35-40 минути или докато стане златист.
Извадете козунака от фурната и го оставете да изстине преди да го нарежете.
0 | 0 |