Рецепта за лесен и бърз козунак

Рецепта за лесен и бърз козунак
unsplash

Вече е време да започнем да се подготвяме за Великден и не е никак лоша идея да направим един пробен козунак, преди да преминем към същинското месене на козунаци за празника. 

Тази рецепта е за много лесен козунак, който няма да отнеме цял ден. Ето как да го приготвите:

Необходими продукти:

500 г брашно

1 яйце

1 жълтък

50 г масло

50 г захар

1 пакетче суха мая (7 г)

200 мл прясно мляко

1/2 ч.л. сол

1/2 ч.л. ванилова захар

кората от 1 лимон

100 г бадеми или други ядки

100 г портокалова кора

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцето и жълтъка заедно със захарта.
Разтопете маслото на слаб огън и го оставете да изстине.

Разбийте млякото с маята.

Смесете брашното, солта, ваниловата захар и настърганата кора от лимон.

Направете кладенче в средата на сухите съставки и добавете разбитото яйце и маслото.

Залейте сместа с млякото и постепенно комбинирайте продуктите.

Оставете тестото да втаса на топло място за около 2 часа.

Сложете тестото на плота и добавете ядките и портокаловата кора. Месете, докато всичко се разпредели равномерно.

Оформете тестото на козунак и го поставете във форма за козунак или в обикновена тавичка.
Оставете козунака да втаса отново за около 30 минути.

Загрейте фурната на 180 градуса.

Печете около 35-40 минути или докато стане златист.

Извадете козунака от фурната и го оставете да изстине преди да го нарежете.

Да Ви е сладко!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay