Рецепта за най-вкусния козунак

Рецепта за най-вкусния козунак

Козунакът е едно от задължителните неща на великденската трапеза. Ето как да приготвите супер вкусен великденски козунак: 

Необходими продукти:

Спрей за готвене или друга мазнина за намазване на съда

1 ч. мляко, леко затоплено

1/2 ч. захар

1/2 пакетче мая

4 1/2 ч. брашно

2 ч. л. сол

2 големи яйца

1/2 ч. масло 

разбито яйце, за намазване

цветни захарни пръчици, за поръсване

За яйцата:

4 големи яйца

1 ч. гореща вода

2 ч. л. оцет

боя

Начин на приготвяне:

Сложете маята и малко захар в топлото мляко и оставете настрана. 

В голяма купа сложете брашното, като е добре да го пресеете поне 2 пъти. 

Разбийте яйцата със захарта. 

Добавете солта, яйцата и млякото с мая при брашното. 

Започнете да месите, докато се получи меко тесто. 

Добавете маслото, като добавяте по малко, размесвате и пак добавяте масло. 

Прехврълете тестото в намазнена купа, покрийте го с кърпа и го оставете настрана за 2 часа. 

Междувременно направете яйцата: Сварете яйцата. Вземете една чаша от горещата вода, в която сте ги варили. Добавете оцет и боя и боядисайте яйцата в желания цвят. 

Загрейте фурната на 200 градуса. 

Размесете отново тестото и го разделете на 3 части. Разточете тези 3 части тесто на дълго. 

Сплетете тестото на плитка и го оформете в кръг, подобно на венец. 

Поставете сварените и боядисани яйца върху козуната и оставете да втаса за още 30 минути. 

Намажете козунака с разбитото яйце и поръсете с цветните пръчици. 

Печете около 30-40 минути. 

Добър апетит!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

0 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay