Рецепта за постна боб чорба за начинаещи

Рецепта за постна боб чорба за начинаещи
Canva

Приготвянето на боб може да ви се струва трудна задача, собено ако нямате опит в кухнята. Днес ви иваме на помощ с една лесна и вкусна рецепта за постна боб чорба, която е идеална за Бъдни вечер:

Необходими продукти:

  • 500 г бял боб (сух или консервиран)
  • 1 голяма глава лук
  • 2 моркова
  • 1 червена чушка
  • 1 зелена чушка
  • 3-4 скилидки чесън
  • 2 домата (или 1 консерва нарязани домати)
  • 2 супени лъжици олио или зехтин
  • 1 чаена лъжичка червен пипер
  • Сол на вкус
  • Черен пипер на вкус
  • Джоджен

Инструкции:

  1. Подготовка на боба:

    • Ако използвате сух боб, изплакнете го добре и го накиснете във вода за поне 8 часа или през нощта. След това го отцедете и изплакнете отново.
    • Ако използвате консервиран боб, просто го отцедете и изплакнете под течаща вода.
  2. Запържване на зеленчуците:

    • Нарежете лука на ситно и го запържете в олиото или зехтина в голяма тенджера на среден огън, докато стане златист.
    • Добавете нарязаните моркови и чушки и продължете да пържите още няколко минути, докато зеленчуците омекнат.
  3. Добавяне на останалите съставки:

    • Добавете нарязания чесън и червения пипер към тенджерата и разбъркайте добре. Гответе за около минута.
    • Добавете доматите и разбъркайте. Оставете сместа да къкри за няколко минути.
  4. Готвене на боба:

    • Ако използвате сух боб, добавете го в тенджерата заедно с достатъчно вода, така че да покрие боба. След като заври, изхвърлете първата вода. Варете на слаб огън, докато бобът омекне (около 1-2 часа). Проверявайте периодично и добавяйте вода, ако е необходимо.
    • Ако използвате консервиран боб, добавете го в тенджерата след като зеленчуците са готови и варете всичко заедно за около 15-20 минути.
  5. Подправяне:

    • Подправете със сол, черен пипер и джоджен на вкус. Опитайте и коригирайте подправките според предпочитанията си.
  6. Финални щрихи:

    • Когато чорбата е готова, махнете я от огъня и оставете да почине за около 10-15 минути преди сервиране.
    • Гарнирайте всяка порция с пресен магданоз.
1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay