Подобно на много класически ястия, официалният произход на стек Даян е неизвестен, въпреки че със сигурност е станал популярен в луксозните ресторанти в Ню Йорк през 50-те и 60-те години на миналия век.
Елементите на традиционната пържола Даян включват крехко говеждо в сметанов сос, овкусен с телешки бульон, горчица, коняк и шалот, див лук или магданоз. През годините са се приготвяли всякакви вкусни варианти, но тази версия е доста близка до оригинала, с няколко допълнения за още по-добър вкус.
Ето как да приготвите стек Даян:
Необходими продукти:
1 ч. телешки бульон
1 с.л. диджонска горчица
1 с.л. сос Уорчестър
1 1/2 ч.л. соев сос
4 телешки стека
сол и черен пипер
2 с.л. зехтин
2 с.л. масло
4 скилидки чесън
2 стръка мащерка
1 шалот
1 стрък зелен лук
1/4 ч. коняк
1/2 ч. сметана за готвене
1 с.л. магданоз
Начин на приготвяне:
В малка тенджера сложете телешкия бульон и оставете да заври, след което намалете котлона, докато остане ½ чаша. Това ще отнеме около 10 минути. Междувременно комбинирайте горчицата, соевия сос и соса Уорчестър в малка купа и разбийте.
Подсушете пържолите с кухненска хартия и овкусете всяка пържола с щипка сол и ¼ чаена лъжичка едро смлян черен пипер от всяка страна, като леко притиснете пипера в пържолата, за да полепне.
Загрейте голям тиган от неръждаема стомана или чугун на средно висока температура. Добавете зехтина и маслото. Веднага след като маслото спре да пръска, добавете пържолите в тигана и гответе около 2 минути от всяка страна.
добавете счукания чесън и стръкчетата мащерка в тигана и продължете да готвите още 2 минути. Прехвърлете пържолите в чиния и оставете настрана.
Отстранете всичко освен 1 супена лъжица олио от тигана и върнете на среден огън. Добавете шалота и зеления лук и запържете за 1-2 минути. Увеличете котлона и деглазирайте тигана с коняк, като използвате лъжица или шпатула, за да изстържете запечените парчета на дъното на тигана. Оставете да къкри, докато конякът се изпари почти напълно, около 30 секунди.
Добавете редуцирания бульон и сместа от горчица и сос Уорчестър и оставете да къкри, за да се сгъсти леко. Добавете сметаната и оставете да къкри още 2 минути. Върнете пържолите в тигана, за да се загреят още малко.
Гарнирайте с магданоз и зелен лук. Поднесете с пухкаво картофено пюре.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |