Рецептите на глада

Рецептите на глада

Вместо месо, можете да си смелите патладжан. Да омесите кюфтета от булгур. Да използвате желатин вместо яйца. Дъвчете храната достатъчно дълго, за да се почувства стомахът ви сит. И не забравяйте да събирате в буркан трохите от всяко ядене. 

Това са само някои кулинарни съвети от популярната напоследък книга на Елени Николаиду - "Рецепти на глада". В нея не става въпрос за мазохистичните диетки на някои дами, които хем са си внушили, че трябва да се отслабва, хем ги мързи да упражнят какъвто и да било спорт. Г-жа Николаиду е историк и преподавател. Творбата ѝ не е готварска книга, а разглежда съдбата на гърците по време на окупацията от Втората световна война. Това е направено през призмата на рецепти тип "от нищо – нещо", които действително са били публикувани в тогавашните медии, за да помогнат на хората да се справят с всеобщия глад. Например: как можем да си приготвим боб без боб? 

Идеята е дошла, когато преди две години Елени Николаиду е разработвала магистърската си теза върху икономиката на Гърция по време на войните. "Прочетох статия на първа страница на един вестник - "Как да събираме трохите" - по малко всеки ден, така че в края на седмицата да имаме цяла шепа, нещо допълнително, което да ни помогне да оцелеем. Това ме порази!" За да създаде книгата си, Елени е комбинирала над 6 000 изрезки с подобни съвети за оцеляване. 

Конски подкови са се използвали за подсилване на разпадащи се човешки обувки. За да се прехранват, хората са ловували кучета и котки по улиците на Атина. В средата на 20-и век! Кафенетата не са разполагали с истинско кафе и за да предоставят все пак някакво удоволствие на клиентите си, са заменяли ароматните зърна с нахут. Както всички знаем, тези грандиозни лишения са останали далеч, в годините на Хитлер и военната окупация. Доскоро гърците си живееха завидно охолно. В контекста на актуалното кризисно положение обаче, творбата за някогашната бедност иронично се е превърнала в модерен бестселър. 

А това е любимата рецепта на Елени Николаиду от собствената ѝ книга: 

"Вземете един патладжан, настържете на едро. Парченцата придобиват кафеникав цвят. Запържете ги с няколко капки зехтин и ги сложете върху варен ориз. Не е като с истинско месо, но с малко въображение поне прилича на сувлаки (ястие със свинско месо)". 

16 3
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



53
Не е посочен 07.03.2012|16:46
Гърците живет 3 пъти по-добре от нас.
52
Не е посочен 07.03.2012|16:45
Като е празна, не ми е хубава :).
51
Не е посочен 07.03.2012|16:45
Това ще да е гръцка закуска :).
50
Не е посочен 07.03.2012|16:44
На това храна ли му викате?
49
Не е посочен 07.03.2012|16:44
Когато си гладен, не мислиш трезво :).
48
Не е посочен 07.03.2012|16:44
Егати базика :).
47
Не е посочен 06.03.2012|17:46
Щом тази книга е бестселър в Гърция значи те имат пари за книги, които по време на криза се предполага да са лукс.
46
Не е посочен 06.03.2012|17:43
Все още я има и вегетарианците я ползват. Не е гадна, просто е въпрос на вкус.
45
Не е посочен 06.03.2012|17:42
До Великден се пости - никакви пържоли!
44
Не е посочен 06.03.2012|17:41
Абе, има райони с отвратителни условия на живот, където хората още карат на шепа храна на ден.
43
Не е посочен 06.03.2012|17:39
Ако ни удари гладът първо почваш от пилците. Печеният гълъб е униканло вкусен.
42
Не е посочен 06.03.2012|17:38
Хе, така е. Но като се замислим тези потресаващи истории от времето на хитлеристка Германия не са се разигравали чак толкова отдавна, а звучат сякаш са се случвали през средновековието.
41
Не е посочен 06.03.2012|17:02
Едва ли пак ще стигнат до такъв глад гърците, да не ги мислим чак толкова. Ние сме доста по-застрашени в интересен на истината.
40
Не е посочен 06.03.2012|15:58
Поне да се насладим на храната, макар че книгата е полезна.
39
Не е посочен 06.03.2012|15:57
Това с трохите ми се види прекалено, макар че в кризисна ситуация едва ли ще мисля така... Сега от тях пилците наоколо си правят чуден пир.
38
Не е посочен 06.03.2012|15:33
Със сигурност замисълът на книгата изглежда непонятен от днешна гледна точка, тъй като сме свикнали с препълнените рафтове в магазините и изобилието от храна вкъщи...
37
Не е посочен 06.03.2012|15:30
Патладжан със сусамов тахан и чесънче... Винаги ще го предпочитам пред месото! Нямам търпение да му дойде сезона, макар че и сега има в магазина.
36
Не е посочен 06.03.2012|14:44
и аз му се кефя :)
35
Не е посочен 06.03.2012|14:24
ооо...синият домат е много як :)
34
Не е посочен 06.03.2012|14:18
дайте някоя пържола насам -стига с тези умрели патладжани :Д
33
Не е посочен 06.03.2012|14:16
нещо днешната рецепта не ми харесва :)
32
Не е посочен 06.03.2012|14:12
защо да не са полезни,това го чувам за първи път,може би пържените патладжани имаш впредвид!
31
Не е посочен 06.03.2012|14:03
пърженото е много вредно , отказвай го ;)
30
Не е посочен 06.03.2012|14:02
и аз така...ама като опитах пържен и му се изкефих :)
29
Не е посочен 06.03.2012|13:52
аз и не ги обичам патладжаните :)
28
Не е посочен 06.03.2012|13:44
по принцип ,патладжаните не са много полезни :)
27
Не е посочен 06.03.2012|13:34
точно - един живот живеем :)
26
Не е посочен 06.03.2012|13:33
не ми допада това с патладжаните, много са ми лигави!
25
Не е посочен 06.03.2012|13:27
това хич няма да ме наяде
24
Не е посочен 06.03.2012|13:18
това звучи доста гадно, простете ми!
23
Не е посочен 06.03.2012|13:17
Яжте това което ви се яде!
22
Не е посочен 06.03.2012|12:24
не ми стана ясна идеята на тази книга....но съм почти сигурна,че не е за мен
21
Не е посочен 06.03.2012|12:16
20
Не е посочен 06.03.2012|11:48
няма как да си причиня такова нещо- да гладувам ;Д
19
Не е посочен 06.03.2012|11:06
Като стана въпрос за патладжан върху ориз си спомних че навремето произвеждаха някаква соя, която трябваше да наподобява на вкус месо и кайма и беше наистина ужасна.
18
Не е посочен 06.03.2012|11:04
Всеки се простира според чергата си и разполага с толкова с колкото има възможност, наистина има хора, които дори трохите събират, колкото и тъжно да е.
17
Не е посочен 06.03.2012|11:02
Понякога в живота става въпрос на оцеляване, такъв е живота и наистина ситият на гладния не вярва така че не трябва да се учудваме ако някой не ни разбира.
16
Не е посочен 06.03.2012|11:02
Особено това с трохите.
15
Не е посочен 06.03.2012|11:02
И аз не го мога. Добре че не ми се и налага.
14
Не е посочен 06.03.2012|11:01
Гърците сами пак ще се докарат до там.
13
Не е посочен 06.03.2012|10:43
12
Не е посочен 06.03.2012|10:31
Ами да, звучи и трябва да се внимава, защото стомасите на българите са много проблемни.
11
Не е посочен 06.03.2012|10:28
Аз обичам месо и ям месо - само със свинското внимавайте!
10
Не е посочен 06.03.2012|10:26
Момичета - този глад не е за нас! Трябва да сме здрави на първо място, нали така?
9
Не е посочен 06.03.2012|10:22
Съгласен съм само с това, че храната трябва да се дъвчи добре!
8
Не е посочен 06.03.2012|10:20
Малко като в стил - Доктор Емилова ми звучи!
7
Не е посочен 06.03.2012|10:13
доста тъжно звучи
6
Не е посочен 06.03.2012|10:12
това жълтото в чинията дъвка ли е :)
5
Не е посочен 06.03.2012|10:12
Абе я си хапвайте от всички, оставете ги тези диети и зеленчуци! :))
4
Не е посочен 06.03.2012|10:11
у дома имам същите прибори
3
Не е посочен 06.03.2012|10:11
много хубава чиния
2
Не е посочен 06.03.2012|10:00
Историята има много тъжни моменти, преодоляват се. Вече няма гладни хора , проблемът е по-скоро преяждането.
1
Не е посочен 06.03.2012|09:55
доста находчиво,но и тъжно в същото време
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay