Утре е последният ден на 2011 година. Ще я изпратим подобаващо, сред много фойерверки и шампанско, за да посрещнем новата и още по-успешна, надяваме се, 2012.
Ако ще празнувате в домашни условия, но още не сте избрали менюто, нашата рецепта се появява точно навреме. Разнообразете добре познатите пържоли с една малко позната, но много апетитна подправка. Салвията все още не е популярна у нас, но постепенно печели все повече почитатели. Надяваме се и вие да я харесате!
Необходими продукти за 4 порции:
2 с.л. брашно
1 с.л. нарязана прясна салвия или 1 ч.л. изсушена
800 г свинско контрафиле
2 с.л. зехтин
1 с.л. масло
2 гл. червен лук, нарязан на кръгчета
1 с.л. лимонов сок
1 ч.л. захар
300 г гъби, нарязани на четвъртинки
4 консервирани бейби царевички или 4 с.л. консервирани зърна царевица
2 консервирани сушени домата, нарязани на ситно или натрошена сушена червена чушка
1 с.л. нарязан пресен магданоз
сол на вкус
пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Филето се нарязва на 4 парчета с еднаква дебелина. В отделен съд се смесват брашното, салвията, солта и черният пипер. Всяка пържола се поръсва от двете страни със сместа.
Фурната се загрява до 200°С. Маслото и зехтинът се загряват заедно, като към тях се добавят пържолите, които се изпържват по 3-4 мин. от всяка страна и след това се поставят в тавичка за печене.
Пекат се във фурната за около 5-6 мин., в зависимост от желаната степен на изпичане. През това време, на умерен огън, в мазнината от пърженето се слагат лукът, захарта и лимоновият сок. След 5 мин. се добавят гъбите. Разбъркват се 3-4 мин. и се слагат царевичките и сушените домати. Всичко се подправя със сол и черен пипер и магданоз.
Пържолите се сервират с гарнитурата.
4 | 0 |