Смята се, че историята на вече традиционното руско ястие започва в 90-те години ХIX век. Измислено е от готвач на граф Павел Александрович Строганов, който го представя на състезание в Санкт Петербург. Вкусотията е популярна и в Бразилия, където я наричат "строганоф" или "естроганофе", а разликата е, че към сметаната се добавя и доматен сос. Точно както е и в нашата рецепта.
Необходими продукти:
½ кг. телешко месо
2 кисели краставички
1-1 ½ глава лук
100гр. масло
1500-200 гр. гъби
250 мл. сметана
2 с.л. доматен сос
1 с.л. брашно
50 мл. бяло вино
150 гр. юфка (или макарони)
черен пипер на вкус
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на ивици с големината на кутре и го поръсете с черен пипер и сол. В тиган сгорещете маслото и запържете предварително нарязания лук. След това добавете месото, гъбките и киселите краставички. Залейте с виното, разбъркайте и запържете за няколко минути.
По-късно добавете брашното и залейте със сметаната и доматения сос. Оставете да се задуши за 10-ина минути и отстранете от котлона.
Успоредно с това, сварете юфката (макароните) в отделен съд, като сте добавили малко масло и сол. След като я прецедите, разпределете я в чинии за сервиране и отгоре поставете вече готовото ястие.
"Приятного аппетита!", както би казал баш майсторът на това чудесно ястие.
7 | 0 |