Ризотото, подобно на пастата, е създадено така, че да може да се готви с безкрайни комбинации от продукти. Тази рецепта предлага един засищащ и ароматен вариант с червено цвекло и орехи.
Необходими продукти за 4 порции:
300 г ориз арборио или друг ориз с обли зърна
300 г обелено сварено червено цвекло
1,2 л зеленчуков или пилешки бульон
2 с.л. зехтин
2 с.л. масло
1 малка глава червен лук, ситно нарязан
1 скилидка чесън, ситно нарязана
½ ч.ч. червено вино
1 ч.л. прясна мащерка
100 г запечени орехи
100 г сирене маскарпоне или крем-сирене
ситно нарязан магданоз за гарниране
Начин на приготвяне:
1. Оризът се измива под течаща вода и се оставя да се подсуши. Червеното цвекло се нарязва на малки кубчета. Бульонът се слага да къкри.
2. Зехтинът се загрява с 1 с.л. от маслото. Добавят се лукът и чесънът и се разбъркват на умерен огън 4-5 мин. Слагат се цвеклото и мащерката и се разбъркват 1-2 мин. Сипва се оризът и се бърка за 2 мин. на умерен огън. Налива се виното и се разбърква, докато се поеме.
3. Добавя се 1 черпак от къкрещия бульон и се разбърква, докато се поеме. После по същия начин се налива целият бульон черпак по черпак, докато течността свърши.
4. Ризотото се отстранява от огъня и се добавят останалото масло, маскарпонето и орехите. Гарнира се с магданоз.
4 | 0 |