Черен боб- какви ползи за здравето има?

Черен боб- какви ползи за здравето има?
pixabay

Черният боб е не само изключително вкусен, но и много питателен. Кулинарната употреба на черния боб датира от преди повече от 7000 години като основна храна за хората, живеещи в Централна и Южна Америка.

Черният боб (както сушен, така и консервиран) е богат на хранителни вещества и бюджетен продукт, с който винаги си струва да се запасите.

Хранителните вещества, открити в черния боб, имат впечатляващи ползи за здравето и го правят един от най-здравословните видове боб, които можете да ядете.

Ето най-забележителните ползи за здравето от черния боб:

1. Черният боб е отличен източник на протеини

Черният боб е много добър източник на растителен протеин. Въпреки това черният боб не е пълноценен протеин, което означава, че не съдържа всичките девет основни аминокиселини. Това може би е част от причината, поради която оризът и бобът са толкова емблематично кулинарно дуо: когато се консумират заедно, те осигуряват изключително вкусна и обилна порция пълноценен протеин. Протеинът дава енергия през целия ден, така че е изключително важно да си набавяте достатъчно. 

2. Черният боб е богата на фибри, здравословна за червата храна

Що се отнася до здравето на червата, черният боб дава много добри резултати. Богат е на фибри, с 15 грама само в една чаша сварен черен боб. Добавянето на черен боб към вашата диета е лесен начин да достигнете препоръчителните 25 до 35 грама фибри на ден. 

Черният боб е с особено високо съдържание на специфичен вид фибри, наречени пребиотици, които са от съществено значение за оптималното здраве на червата. Пребиотиците са основно несмилаеми фибри, които достигат до чревния ви микробиом. 

3. Черният боб осигурява важни витамини от група В

Черният боб също предлага разнообразие от витамини от група В, особено фолат и тиамин. Всички витамини от група В са от ключово значение за ефективния енергиен метаболизъм и клетъчния растеж, но всеки има и своите уникални предимства. Фолатът помага при образуването на червени кръвни клетки, но е особено важен за консумация от бременни жени - той играе ключова роля в развитието на невралната тръба на растящото бебе.

4. Черният боб помага за регулиране на кръвната захар

Черният боб съдържа толкова много хранителни вещества, които помагат на тялото да регулира кръвната захар по естествен начин. Фибрите и протеините, съдържащи се в черния боб, забавят храносмилането и по този начин забавят реакцията на кръвната захар, като ви помагат да избегнете нежелани скокове на захар след хранене. 

5. Черният боб е източник на устойчиво нишесте

В черния боб ще намерите и много устойчиво нишесте. Устойчивото нишесте е вид въглехидрат, който, за разлика от други нишестета, не се разгражда в тънките черва. Това означава, че няма да повиши кръвната захар, което засилва силата на черния боб за регулиране на кръвната захар. Освен това ферментира бавно в дебелото черво, което означава, че произвежда по-малко газове. 

6. Черният боб съдържа минерали, които поддържат здравето на костите

Черният боб също е пълен с минерали като манган, магнезий, желязо и фосфор. Тези минерали са изключително важни за поддържането на здравето на костите. Те също така подпомагат растежа и насърчават възстановяването на други тъкани в тялото, включително нерви, мускули и кръвни клетки. 

7. Черният боб може да помогне за укрепване на имунната система

Можете да разчитате на храни на растителна основа, които предлагат разнообразие от здравословни растителни съединения, включително черен боб. Всъщност можете да намерите също антоцианини, кемпферол и ферулова киселина в черния боб. Тези биоактивни съединения действат като мощни антиоксиданти в тялото, помагайки за намаляване на възпалението, борба с вредните бактерии и предотвратяване на хронични заболявания.

8. Черният боб може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания

Фасулът, особено черният боб, също помага, когато става въпрос за защита на здравето на сърцето. Както антиоксидантите, така и фибрите в черния боб поддържат здравето на сърцето, като помагат за намаляване на нивата на холестерола и кръвното налягане. Разтворимите фибри, съдържащи се в черния боб, са отговорни главно за понижаващата холестерола сила на тези бобови растения. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay