Вероятно поне веднъж през живот сте хапвали руските тестени изделия пелмени. Днес ще ви покажем една малко по-различна вариация на пълненото тесто, този път с азиатски привкус. Отлитаме до далечна Япония, макар и виртуално, за да се насладим на апетитни пелмени Гьоза - от тестото до пълнежа!
Необходими продукти:
За тестото:
1 ч.ч. бяло брашно
Вода
За плънката:
300 г кайма смес
Стрък зелен лук
Чесън, настърган
Соев сос
Пресен джинджифил, настърган
Оризов оцет
Сол
Червен пипер
Сусамово олио, за поливане накрая
Начин на приготвяне:
Първо замесваме тестото. В голяма купа смесваме брашното и водата и омесваме негладко тесто. Оставяме да почине за 15 минути, след което доомесваме до постигане на гладкост и мекота. Тук е много важно да отбележим, че тестото трябва да се меси, докато стане наистина меко. За тази цел някои готвачи употребяват топла вода, но ние предпочитаме хладката , защото в противен случай тестото става прекалено меко и съответно много трудно за работа. След като го омесите го оставете да почине за 30 минути в купа, покрита с кърпа.
През това време можете да се заемете с подготовка на плънката. В дълбока купа смесете каймата, заедно с лука, чесъна, джинджифила, подправките, соевия сос и оризовия оцет. Омесете добре.
Разточете тестото. Постарайте се то да е максимално тънко.
От тестото изрежете кръгчета с помощта на чаша. Поставете по малко от сместа във всяко кръгче и прегънете в желана форма. Ние избрахме форма тип мидичка.
Сварете за десетина минути във вряща вода или на пара като през това време загрейте малко мазнина върху тиган с незалепващо покритие. След като сварите пелмените ги поставете в нагорещеното олио, докато получат златист загар.
Вторият вариант е да подредите суровите пелмени директно в мазнината като добавите малко вода и затворите с капак.
Можете да поднесете гьозата с домашно приготвен сос от соев сос, джинджифил, чесън, малко сусамово олио и лют пипер.
Приятен апетит!
1 | 0 |