Понеже са малки и някак невзрачни. Не събуждат апетит и с тях не можем да се нахраним. Обичаме ги, но когато ни придружават питието. Истината е, че трябва да им обръщаме малко повече внимание... за наше добро.
Ядките - изключително богат източник на антиоксиданти.
Оказва се, че орехите са най-полезните ядки и трябва да присъстват повече в ежедневната ни храна, научихме от БТА.
Всички ядки са полезни за здравето. Орехите обаче съдържат повече антиоксиданти от фъстъците, бадемите, лешниците. Д-р Джо Винсън от университета на Скрантън анализира количеството антиоксиданти в девет вида ядки и установи, че шепа орехи съдържа два пъти повече полезни съставки от същото количество от всички други популярни ядки. По-голямо е не само количеството на антиоксидантите, но и качеството и ефектът им.
Антиокисдантите в орехите са два до 15 пъти по-мощни от витамин Е, който предпазва тялото от увреждащи естествени химикали, причиняващи болести.
От предишни изследвания е известно, че в малки количества ядките намаляват опасността от сърдечносъдови заболявания, някои видове рак, диабет тип 2 и други болести.
Антиоксидантите са полезни, защото спират верижни реакции, които увреждат клетките.
2 | 0 |