Хранителни продукти, които задължително трябва да присъстват в менюто ни през есента

Хранителни продукти, които задължително трябва да присъстват в менюто ни през есента
Canva

През есента е важно да включите хранителни продукти, които поддържат здравословното ви състояние и ви помагат да се адаптирате към сезонните промени. Есенната сезон е често асоцииран с по-студени температури и увеличена честота на настинките и простудите, така че здравословното хранене може да бъде от съществено значение. Ето някои храни, които трябва да бъдат включени в менюто ви през есента и защо:

Тикви

Тиквите са богати на витамин А и витамин С, които подпомагат имунната система и зрението. Те могат да се използват за приготвяне на супи, пюрета, и дори сладки.

Ябълки

Ябълките са богати на антиоксиданти и фибри, които помагат за поддържане на здравословно храносмилане и намаляват риска от различни заболявания. Те са идеална здравословна междинна закуска.

Гъби

Есента е сезонът на гъбите, които са източник на витамин D и минерали като селен и магнезий. Те могат да бъдат използвани в разнообразни ястия, включително супи и паста.

Кълнове

Кълновете са богати на витамини и минерали, включително витамин С и фолиева киселина. Те подпомагат имунната система и общото здравословно състояние.

Ориз

Оризът и бургулът са отлични източници на въглехидрати и фибри, които ви осигуряват енергия и помагат да се чувствате сити.

Сезонни плодове и зеленчуци

Използвайте сезонните плодове и зеленчуци, за да гарантирате максималната свежест и вкус. Това може да включва грейпфрути, круши, грозде, спанак, карфиол, и други.

Месни храни

През есента, когато температурите падат, може да се включат и по-тежки ястия, като топли супи и ястия с телешко или пилешко месо, които могат да помогнат за запазване на топлината на тялото.

Чай и подправки

Топли чайове, като черен чай и зелен чай, могат да бъдат утешителни и да помогнат за поддържане на хидратацията. Освен това, използването на подправки като куркума и имбир може да бъде полезно за заздравяване на имунната система.

0 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay