Черешов пай за чудо и приказ

Само едно от вкусните приложения на най-сочния и сладък плод. Сега му е времето!

Черешов пай за чудо и приказ

Приготвянето му ще ви отнеме точно толкова време, колкото нещо безумно вкусно като този пай напълно заслужава. А именно - около два часа с изпичанието. Басираме се, че времето за изяждането му, обаче, ще бъде в пъти по=-кратко.

Продукти:

За тестото:
300 гр. брашно
1/2 ч.л. сол
5 с. л. студена вода
200 гр. краве масло

За черешовия пълнеж:
700 гр. череши /без костилките/
100 мл. вода
150 гр. пудра захар
2 с.л. царевично нишесте
1 ванилия

Начин на приготвяне:

Смесете брашното и солта и ги пресейте в дълбока купа, в средата на която сложете нарязано на кубчета маслото. Температурата му трябва да бъде ниска, за да запази твърдостта си. Омесете бързо така получената смес, докато стане на трохи и прибавете водата, за да се получи меко тесто. Ако е прекалено твърдо или лепкаво - добавете малко вода. Увийте във фолио и сложете тестото в хладилника за 30 минути.

Докато чакате сместа да се втвърди, пригответе черешите. Пъро махнете костилките, а след това ги смесете с водата. Сложете ги на котлона, докато сместа кипн, за около 10 минути. През това време смесете захарта и царевичното нишесте и ги прибавете към врящата смес. Разбърквайте, докато всичко стане хомогенно. Накрая прибавете ванилията и оставете да изстине.

Извадете тестото от хладилника и го разделете на две части - едната трябва да е 2/3 от цялото, а другата - 1/3. Разточете по-голямата част във формата на кръг върху набрашнена повърхност, но нека диаметъра на кръга да е малко по-голям от диаметъра на тавичката, в която ще печете. Покрийте дъното на тавата и краищата й, а това, което остане извън формата - изрежете с нож. Изсипете черешите върху тестото.

Втората половина от тестото разточете на кръг с диаметър на тавичката за пай и с формички за сладки изрежете формички върху тестото - дайте воля на въображението си. Поставете така полученото тесто върху черешите.

Печете пач на 180°C, докато се зачерви приятно. Гарнирайте с бита сметана или пудра захар.

19 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 06.07.2011|10:07
Вчера си го направих и беше много вкусно. :) Благодаря за чудесната рецепта, препоръчвам на всеки да го опита!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay