Постни зелеви сарми за Бъдни вечер

Рецепта, предавана през няколко поколения!

Постни зелеви сарми за Бъдни вечер
Снимка: Gotvach.bg

Остават броени дни до най-светлите празнци от годината. Вероятно всяка млада домакиня се изпълва с известна доза притеснение дали ще успее да се справи със специфичното постно меню за Бъдни вечер. Истината е, че единственото, за което трябва да се притеснявате е дали ще ви стигне времето. Всичко друго е много по-лесно, отколкото изглежда.

Днес ще обърнем внимание на класическите постни сарми с ориз, към които добавяме и тайна съставка (която ще споделим с вас), която идеално си кореспондрира с киселия вкус на зелето. Да започваме!

Необходими продукти:

Зелеви листа - от една зелка

1 ч.ч. ориз 

Връзка праз лук + една глава кромид лук

Сол и черен пипер на вкус

Щипка кимион

Сушени сини сливи и бели стафиди

Начин на приготвяне:

Накиснете в купичка с вода няколко броя от сушените сини сливи и стафидите, за да омекнат.

Отделете листата от зелката, след което отстранете твърдата част в долния край на всяко листо. Оставете на страна. Някои домакини ги измиват, за да остранят излишното количество сол, но тук преценката е по ваш избор. Спрямо тази стъпка ще можете да прецените какво количество сол да пприбавите в плънката.

Пригответе плънката като нарежете на ситно двата вида лук и ги запържите докато не омекнат. Прибавете предварително измития ориз и запържете, докато стане прозрачен. Накрая сложете и отцедените и наситнени сини сливи, както и стафидите.

Завийте сармичките една по една като ги оставяте на няколко реда в дълбока тенджера. След като ги подредите, залейте със зелев сок или вода (или комбинация от двете) и покрийте с чиния. Поставете капака на тенджерата и сварете до готовност.

Някои домакини прехвърлят сварените сармички в тава и ги запичат с предварително загрята фурна.

Приятен апетит!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay