Турската кухня определено е една от най-вкусните, a и най-близките до българската. Много от ястията се базират на едни и същи рецепти и техники. Има обаче и такива, които със сигурност не сте опитвали. И всяко едно от тях съдържа един любим на всички ни продукт, а именно яйцата.
Сладък лук с яйца
Необходими продукти:
6 средни глави лук
4 с.л. масло
8 яйца
1 с.л. оцет
1 ч.л. захар
сол
черен пипер
червен пипер
бахар
канела
Начин на приготвяне:
Разтопете маслото в голям тиган и добавете почистения и нарязан лук.
Разбърквайте често. трябва да се готви в продължение на половин час на слаб огън.
Добавете оцета, захарта, канелата и бахара. Разбъркайте.
Счупете яйцата върху лучената смес.
Овкусете със сол и варете в продължение на 8-10 минути.
Поръсете с черен и червен пипер и сервирайте.
Яйца с извара
Необходими продукти:
1 глава лук
2 домата
2 с.л. масло
1 патладжан
1 картоф
1 ч.л. доматено пюре
1 ч.ч. вода
1 ч.ч. извара
3 яйца
сол
Начин на приготвяне:
Нарежете на ситно лука, чушките и доматите. Запържете в масло.
Добавете нарязаните на кубчета патладжан и картоф и също запържете за 1-2 минути.
Прибавете доматеното пюре. Разбъркайте и сложете водата. Оставете да къкри, докато зеленчуците омекнат.
Добавете изварата. Посолете и разбъркайте.
Счупете яйцата отгоре. След като са готови, поднесете ястието топло.
Останалите турски рецепти с главен герой яйца може да откриете в статията на Kulinar.bg.
14 | 1 |