Хлябът може и да не е толкова вреден

Няма научни изследвания, които да доказват вредата от него

Понастоящем едва ли има някой, който би заложил главата си, отстоявайки неблагоразумната позиция, че за хляба има място в едно здравословно меню. Попитайте някого на какво се дължи този негласен консенсус и най-вероятно ще получите в отговор мълчание или в най-добрия случай – многозначителното мнение, че е вреден и от него се пълнее.

Някои ще кажат, че за това са виновни въглехидратите, други ще хвърлят съмнения върху глутена, докато трети ще изтъкнат, че хлябът вече не е това, което беше много отдавна...

Историята на човека е тясно свързана с тази на хляба. Той е една от най-ранните портативни храни, които са ни позволявали да пътуваме на дълги разстояния. Високото му енергийно съдържание под формата на въглехидрати в комбинация с трайността и ниското му тегло са го правели отличната походна прехрана.

Ако искаме да бъдем по-поетични, бихме могли да кажем, че хлябът е позволил на човечеството да мигрира, на армиите да маршируват и въобще – на историята да бъде такава, каквато я познаваме днес.

Хлябът може и да не е толкова вреденGibb’s Farm

"Но днешният хляб е различен от вчерашния!”, ще апострофират някои. Зависи какво купувате. По стандарт в българските хлябове "Бял”, "Добруджа” и "Типов” не може да има нищо друго освен генно немодифицирано брашно, мая и питейна вода, както и малки количества оцетна киселина, аскорбинова киселина (това е витамин C) и мазнини при технологична необходимост. Нито една от тези съставки не е вредна, стига да не страдате от цьолиакия или алергия към пшеница – две рядко срещани здравословни състояния.

Що се отнася до пълнеенето, науката все още не е открила мистериозния механизъм, превърнал хляба в това злокобно средство за затлъстяване, за което го мислят хората.

Хлябът може и да не е толкова вреденThinkstock/Guliver

Ще ви разкажем за един експеримент, който започва по следния начин: "Въпреки липсата на научни доказателства, хлябът е една от най-избягваните храни в популярните нискокалорични диети. Целта на настоящото изследване е да сравни две хранителни стратегии (с и без хляб) в помощ на жени с наднормено тегло.”

В него взимат участие 122 жени с наднормено тегло, които на произволен принцип са разделени на две групи от по 61 души. И двете групи получават диета, която е нискокалорична – 1 500 ккал, от които 55% идват от въглехидрати, 21% - от белтъчини и 24% - от мазнини.

И двете групи на обяд ядат по около 572 калории, от които 46% са въглехидрати, 26% са протеин и 28% са мазнини. Менюто изглежда по следния начин: пиле на грил, зеленчуци на пара с малко зехтин, плодове. Единствената разлика между менютата на групите е, че едното съдържа ориз или паста, докато другото съдържа хляб.

Какви са резултатите от експеримента и в крайна сметка дали е вреден хлябът можете да разберете от статията на FitWell.bg.

За още полезни материали присъединете се към Jenite.bg във фейсбук!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



20
Сантра Стефанова 17.01.2014|18:21
да и то много, ако се яде повече от нормалното.
19
Сантра Стефанова 17.01.2014|18:15
Според мен пълнозърнестия е най-добре.
18
Steffi To 15.01.2014|08:31
Да, ако не ядем прекалено много.
17
meden rudnik 14.01.2014|18:28
Интересно са представили хляба, като кантар .
16
набръчкан мозък 14.01.2014|17:57
Мисля, че ако е в нормално количества, не е вреден .
15
Рени Чен 13.01.2014|16:28
Зависи от хляба, някои са наистина полезни, съдържат ценни фибри и полезни вещества, но масата на пазара е не просто безвкусен, но и вреден.
14
kameliq ganeva 13.01.2014|15:57
Така и трябва, защото доста се "лепи"
13
kameliq ganeva 13.01.2014|15:54
Ако не прекалявате с яденето няма да е вреден, но прекалите ли много личи.
12
viki todorova 13.01.2014|10:55
Така е правилно, да не се прекалява.
11
rozalij gencheva 10.01.2014|21:01
Вреден или не, не прекалявам с консумацията на хляб.
10
Emily Reed 10.01.2014|17:32
Колкото хора и учени, толкова и мнения. Колко е полезен според мен е спорно, а и като цяло приемът на въглехидрати трябва да се ограничи до 20 от дневния прием, така че дори и да се консумира хляб трябва да е умерено.
9
Milen Stanchev 10.01.2014|16:58
Белият хляб никак не е полезен, ама айде.. ;)
8
Victoria Peshev 10.01.2014|16:54
Всъщност хлябът в днешно време е вреден, поради няколко причини - първо маята, на второ място съдържанието на захар, което макар и минимално го има. и не на подледно място качествата на пшеницата в днешно време - тези нови сортове са направени така че хлебните изделия да са по-бели и пухкави от всякога, но и това е за сметка на по-високо съдържание на глутен, който е вреден и то не само за хората, които имат алергия... Хлюбът, за който говорите вие и с който са се хранили нашите баби и дядовци е нещо друго, той е бил с квас, от традиционни сортове с по-малко съдържание на глутен, използвало се е цялото зърно, не е съдържал набухватели, консерванти или пък разни оцветители, които да го правят "пълнозърнест"!
7
Никол Георгиева 10.01.2014|16:53
Именно, няма по-голям и по-велик, трябва да се уважава.
6
Nora Martinova 10.01.2014|16:49
Всъщност хлябът не е вреден но не е супер полезен освен ако не съдържа фибри
5
Никол Георгиева 10.01.2014|16:48
Явно така излиза, нали казват, че много се лепи и се пълнее.
4
кученцето пиджи 10.01.2014|16:44
Това е въпрос, по който може да се поспори много .
3
Ина Мезунакос 10.01.2014|16:40
Е, какво излиза, че чисто калорично хляба не е толкова вреден, даже никак. Но не бива да се прекалява с нищо хубаво в този живот;)
2
Лили Добромирова 10.01.2014|16:35
"Ако искаме да бъдем по-поетични, бихме могли да кажем, че хлябът е позволил на човечеството да мигрира, на армиите да маршируват и въобще – на историята да бъде такава, каквато я познаваме днес." - Така, така то за това се казва, че няма по-голям от хляба!
1
Lady Blossom 10.01.2014|16:24
"Що се отнася до пълнеенето, науката все още не е открила мистериозния механизъм, превърнал хляба в това злокобно средство за затлъстяване, за което го мислят хората." - Не той не че е толкова голям причинител за напълянване, но по-скоро няма голяма хранителна стайност. Колкото и невероятно да звучи. А само голяма засищаща, всъщност в корема приетия хлеб седи като в първоначалния си вди - на тесто
Блондинка си говори с приятелка: -Вчера ходих на очен лекар. -И какво ти каза? Как си със зрението? -Със зрението съм добре, но има друг проблем. Докторът ми каза, че трябва да науча азбуката.
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Любовта не е в другия, тя е в нас самите - ние я събуждаме. Но за да я събудим, се нуждаем от...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти