Страшно много се вълнуваме, когато вие, читателите на Jenite.bg, решите да споделите нещо с нас. Лична история за изневяра, забавна гледна точка по някоя тема, полезен съвет за разкрасяване са само част от нещата, които сте ни изпращали.
Днес пък ще ви представим една рецепта, която нашата читателка Анита Руменова ни изпрати. Тя споделя, че за нея готвенето е страст, а всяко ново ястие - истинско предизвикателство за таланта и усета на всеки кулинар.
Ани е на 22 години, студентка в Технически университет - гр. София. Успоредно с лекциите тренира фехтовка. Посвещава малкото си свободно време на кулинарията, като през зимата обича и да кара ски.
Рецептата за питки с масло е предоставена на Jenite.bg и има за цел да мотивира всичките ни читатели да си приготвят нещо наистина вкусно.
Необходими продукти
500 гр пресято бяло брашно
7 гр суха мая (20гр прясна)
1 яйце и 1 жълтък за намазване
200 мл прясно мляко
2 с.л. меко масло
1 с.л. захар
1 ½ ч.л . сол
Начин на приготвяне
Затоплете млякото и в него разтворете маята. Оставете за около 10 минути, за да се активира.
През това време смесете останалите продукти в голяма купа. Прибавете млякото с маята и замесете тестото. В зависимост от брашното, може да се нуждаете от още малко течност.
Размесете тестото добре. Ако започне да залепва по ръцете ви, добавете брашно.
Размесеното тесто сложете в намазнена купа. Намажете тестото със зехтин, покрийте го с кърпа или фолио, и оставете на топло за около 45 минути или докато удвои обема си.
Извадете на набрашнена повърхност тестото и го разделете на 6 или 8 парчета. Разточете ги във форма на не много голям правоъгълник (без да се стараете да постигнете правилна форма).
Може да сложите всякаква плънка - сирене, разтопено масло, смес от подправки (шарена сол, пресни подправки).
Завийте на руло и след това го свийте като охлюв. Оставете ги да втасат на топло за още 30 мин.
Намажете с разбития жълтък, смесен с малко вода. Поръсете с макови или сусамени семена.
Питките се пекат на 200 градуса (180 градуса с вентилатор) за около 20 минути или докато се сдобият със златна коричка.
За още вкусни рецепти станете част от Jenite.bg във фейсбук! Ако пък и вие искате да споделите нещо с нас, ни пишете на jenite@jenite.bg!
20 | 0 |