Авокадото е невероятно полезен плод поради разнообразния си хранителен профил. Първо, то е богато на здравословни мононенаситени мазнини, които са от съществено значение за поддържането на здраво сърце и помагат за понижаване на нивата на лошия холестерол.
Второ, авокадото е пълно с фибри, които подпомагат храносмилането и ви карат да се чувствате сити, подпомагайки усилията ви за отслабване. Трето, той е отличен източник на хранителни вещества като витамин К, фолат и витамин С. Освен това съдържа калий, който е важен за здравето на сърцето и нервната функция. Като цяло, редовната консумация на авокадо може да допринесе за по-добро здраве на сърцето, подобрена храносмилателна функция и повишена усвояемост на хранителните вещества.
Ето две прости и вкусни рецепти с авокадо:
Гуакамоле
Необходими съставки:
- 2 бр. зряло авокадо
- 1 средно голяма глава лук, нарязана на ситно
- 2 скилидки чесън, смлени
- Сок от 1 лайм
- 1/2 чаша нарязани пресни кориандър листа
- 1/4 чаша нарязан червен лук
- 1/4 чаша нарязани домати
- Сол и черен пипер на вкус
- Тас от 1 чаша, за сервиране
Начин на приготвяне:
Срежете авокадото наполовина, отстранявайки костилката. Изгребете плътта на авокадото в купа с помощта на лъжица. Добавете нарязания лук, смачкания чесън, сока от лайм, кориандъра, червения лук и доматите към купата с авокадо. Смесете всички съставки заедно, докато достигнат желаната консистенция. Опитайте и коригирайте подправките на вкус. Покрийте купата и охладете поне 30 минути, за да позволите вкусовете да се смесят. Сервирайте с тортили чипс или любимите си крекери.
Авокадо Тост
Необходими продукти:
- 2 бр. зряло авокадо
- 2 филийки хляб за препичане
- Сок от 1 лайм
- 1/4 чаша натрошено синьо сирене
- 1/4 чаша нарязан пресен кориандър
- 1/4 чаша нарязани чери домати
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 190°C. Поставете филийките хляб върху тава за печене и ги препечете, докато станат хрупкави, около 10-12 минути. Междувременно обелете и намачкайте авокадото в купа. Добавете сока от лайм, натрошеното синьо сирене, кориандъра и нарязаните домати. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте добре сместа, докато достигне желаната консистенция. Извадете препечените филийки хляб от фурната и ги намажете с авокадовата смес. Върнете филийките обратно във фурната за още 5-7 минути, или докато сиренето се разтопи леко. Извадете филийките от фурната и ги оставете да се охладят за няколко минути, преди да сервирате. Насладете се на авокадо тост топло или на стайна температура.
0 | 0 |