Влиянието на антидепресантите върху либидото

Влиянието на антидепресантите върху либидото

Физическата съвместимост е от съществено значение в романтичните връзки. Ето защо много двойки чувстват необходимостта да вземат предвид сексуалното желание на всеки партньор, преди да позволите на отношенията да се задълбочат. Когато анализирате с кого искате да прекарате живота си, е от решаващо значение да сте сигурни, че ще си паснете добре умствено, емоционално и физически. Въпреки това, тъй като хората се променят и сезоните на живота се изместват, понякога външни фактори също играят роля в динамиката на връзката, дори и двамата да сте били на една и съща страница първоначално. Понякога някои хора установяват, че либидото им се е променило поради стрес, безпокойство или странични ефекти от лекарства.

Ако вие или вашият партньор страдате от депресия или посттравматично стресово разстройство, антидепресантите може да са вашето спасение. За мнозина това лекарство е правилният път, но вероятно ще повлияе на либидото ви. Въпреки че има странични ефекти с всяко лекарство, не всички от тях имат значително въздействие върху живота и взаимоотношенията ви. За съжаление, често предписваните антидепресанти не идват само с главоболие или гадене, но вероятно и с ниско сексуално желание.

Не се препоръчва да спирате приема на лекарството, дори ако смятате, че то влияе негативно на либидото ви. Медицинският директор и гинеколог Лорън Щрайхер обяснява, че антидепресантите и депресията сами по себе си могат да доведат до анормална сексуална функция. Според изследване, повече от половината от диагностицираните с депресия могат да изпитат някаква форма на това понижено сексуално желание, независимо дали се характеризира с ниско либидо, сексуална болка или проблеми с оргазма. Също така е полезно да разберете как  безпокойството може да повлияе на вашето сексуално желание. Може да е трудно да се каже дали антидепресантите усложняват тези борби, причиняват ги или ги подобряват. Както при повечето медицински ситуации, наистина зависи от човека. За жените е изключително полезно да разберат как овулацията наистина влияе на вашето либидо.

Серотонинът е друг фактор, за който е известно, че влияе върху либидото, тъй като има пряко въздействие върху вашето настроение. Често наричан "хормонът на щастието", по-ниските нива на серотонин в мозъка често се смекчават чрез приемане на антидепресанти. Интересното е, че това не винаги повишава сексуалното влечение и всъщност може да го намали поради проблеми с възбудата. Тъй като толкова много фактори могат да повлияят на вашето либидо, определянето на следващите ви стъпки може да изисква някои проби и грешки.

Как да се справим?

Има много специфика около ниското сексуално желание и ролята, която играят антидепресантите. Ето защо е жизненоважно да говорите с вашия лекар относно медицинската си история и възможностите за лечение. Както при повечето лекарства, може да отнеме време, докато тялото ви се адаптира. Така че, ако вие или вашият партньор сте готови да отделите известно време, нещата може да се балансират след месец или два. Друг вариант е да промените дозата на вашето лекарство или да смените напълно антидепресантите си. В крайна сметка комуникацията е най-добрият ви подход по отношение на вашето либидо, независимо дали с вашия лекар или партньор.

Може да има естествени начини да засилите сексуалното си влечение като например етерични масла. Независимо от подхода, никога не е добра идея да спрете приема на предписани антидепресанти, преди да говорите с вашия лекар. Това може да доведе до много различни странични ефекти и завръщащи се симптоми на депресия или тревожност. Важно е да запомните, че тези нежелани реакции са нормални и чести. Помнете, че не сте сами, докато навигирате в това пътуване.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay