Вредната храна причинява депресия

Поничките и бургерите водят до промяна в настроението

Могат ли поничките и другите преработени храни като тях да докарат до депресия хората? Изследователи твърдят, че отговорът е "Да!".

Вече е пределно ясно, че една трета от населението на земята попада в графата на хронично затлъстелите хора. Факторите за това са много, но основните са липса на движение и качеството (и количеството!) на консумираната храна. Нездравословната диета и недостатъчните физически занимания водят до затлъстяване, което след това може да доведе до диабет, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и някои видове рак. Малко известен факт е обаче, че храната може да се отрази на мислите и настроението.

Според ново изследване около една четвърт от всички американци "страдат от психично разстройство" и диетата вероятно е виновна за част от лудостта.

Връзката между храненето и психическото здраве е нова област за изследователите. Проучвания вече са показали по-тясна връзка между двете теми. Резултатите показват, че яденето на пълнозърнести храни, непреработени и богати на хранителни вещества зеленчуци, плодове, месо и риба се свързва с по-малко случаи на психични проблеми. И съответно диетата с високо съдържание на нездравословна храна (пържени и преработени храни, захар, рафинирани зърнени продукти) води до по-висок риск от психично заболяване.

Важно е да се отбележи, че до този момент доказателственият довод е простата корелация. Научните изследвания не могат да докажат директната причинно-следствена връзка. Въпреки това, дори да не е напълно доказано, че някои храни могат да допринесат за проблеми с психичното здраве, силната връзка е трудно просто да се игнорира.

Някои от учените вече имат теория. Микробите, както добрите, така и лошите, живеят и се размножават в стомашно-чревния тракт. Изследователите сега смятат, че тези чревни микроби са в пряка връзка с мозъка и освен това имат много мощна роля за нашето физическо и психическо здраве.

Така че, просто казано, когато се консумира твърде много нездравословна храна, се стимулира размножаването на болестотворните бактерии и се нарушава балансът на чревната микрофлора. Това дава тласък на първоначалните промени в мозъчната химия, които след това може да променят настроението и поведението. Така се стига до депресия и тревожност.

Изследователите споделят, че е все още прекалено рано да се прогнозира дали една ден лекарите ще предписват по-добра диета като средство за подобряване на психичното здраве, вместо психотропни лекарства.

За още статии на тема "Здраве" станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



27
Ивелина Бобова 11.06.2014|16:36
Напълно съм съгласна с теб.
26
Петя Митева 10.06.2014|15:43
И не само тя и много други неща и фактори.
25
Krist Novoselic 09.06.2014|16:16
Въглехидратите я причиняват много често . Не случайно се казва, че човек е това, което яде !
24
Hrisi Hristova 09.06.2014|15:21
И мнгоо други проблеми може да причини, болезнени.
23
tiha paranoq 09.06.2014|12:41
Не са вредната храна, още много други обстоятелства .
22
Баба Пъша 06.06.2014|11:33
Въглехидратите и пържените храни могат да причинят депресия .
21
Moni Stoeva 05.06.2014|17:24
Със сигурност има много голямо въздействие.
20
Sisunka Mitevska 05.06.2014|17:08
Причинява, тъй като това са отрови, с които тялото ни се бори и няма как да не ни въздействат по някакъв начин и на емоционално ниво.
19
крива вежда 05.06.2014|16:15
Депресията винаги е на една крача от нас .
18
Milica Georg 05.06.2014|16:04
За това не трябва да се прекалява с вредната храна, която не само ни съсипва здравето, но и ни кара да се чувстваме кофти.
17
empty world 05.06.2014|11:57
Яденето на прекалено много въглехидрати, също не се отразява много добре на психиката .
16
viki todorova 05.06.2014|11:26
Това не съм знаела до момента.
15
viki stoilova 04.06.2014|19:14
За доброто здраве е много важна храната, то е казано.
14
rozalij gencheva 04.06.2014|18:05
Не прекалявам с по вредните за организма храни.
13
Romina Aleksandrova 04.06.2014|17:24
Вредната храна разбърква биохимичнето процеси, които се случват в тялото ни и води и до такива състояние, все пак ние сме едно цяло.
12
chest slava 04.06.2014|16:52
Ето още една причина, за да не ядем пържено .
11
Beautiful Mind 04.06.2014|16:50
Факт. То е като наркотиците - временно получваш удовослтив за кратко, но после бързо преминава този ефект.
10
Экатерина Карапетрова 04.06.2014|16:44
Кофти храната наистина ни влияе зле, тя е причина да сме по-депресирани, по-унили, сприхави, дори и при децата е доказано, че стават по-агресивни и хиперактивни.
9
Poli Geerhart 04.06.2014|16:02
Ако подаваме на тялото си неправилното гориво, то е повече от сигурно, че един ден ще започнат да се проявяват някакви бъгове.
8
Ариана Оптимистикова 04.06.2014|15:26
не знаех това
7
Ема Маринова 04.06.2014|14:15
Така е,но много често нямаме такава храна наблизо и ядем полуфабрикати!
6
Vanesa Apostolova 04.06.2014|14:10
Възможно е, далеч по-добре е да ядем свежа храна :
5
Анриета Конова 04.06.2014|14:07
не съм предполагала, че тези храни имат такова влияние.
4
Старата Госпожа 04.06.2014|13:11
Сигурно е така .
3
Svetlozara Halacheva 04.06.2014|11:00
не знаех,макар че не се учудвам,обикновено след като ги изядем и ние гузно :D
2
Mighty Quinn 04.06.2014|09:47
те са го казали хората - храната е в основата на доброто здарве
1
mimi zvetkova 03.06.2014|18:44
Не ям вредна храна. Мисля, че се храня достатъчно здравословно.
Преди Коледа две блондинки отишли в гората. Ще търсят елха за празника. Търсили, търсили. Обикаляли, обикаляли. Накрая грохнали от умора. Едната блондинка казала: -Виж какво, муцка. Омръзна ми да...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Не търси добрите качества в един мъж - всеки има такива! Търси лошите и се запитай, можеш ли да...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти