Как да се справите с празничната депресия?

Как да се справите с празничната депресия?
unsplash

Като за начало, многократно ни се казва, дори в песните, празниците са "най-прекрасното време от годината". Виждаме невероятно щастливи хора във филми и реклами, настроението е приповдигнато, семействата се събират и всички извършват добри дела. На теория всичко звучи прекрасно и се очаква, че всички са на върха на щастието, но истината е, че не е точно така. 

Въпреки че празниците могат да бъдат чудесно празнично време, за тези, които са тъжни или депресирани, този период е още по-труден, тъй като навсякъде виждат щастливи хора, което още повече им напомня, че самите те са всичко друго, но не и щастливи.

Празниците също идват са края на годината, когато размишляваме върху това, което имаме и не сме успели да постигнем. Симптом на депресия е да възприемате нещата по-негативно и този тип "преглед" на изминалата година може да доведе до допълнително усещане за безнадеждност и неясна представа за бъдещето. 

Постоянната депресия - включително по време на празниците - може да навреди на тялото. Депресията разстройва вашата система за реакция на стрес, допринася за вегетативен дисбаланс и увеличава съсирването на кръвта, което може по пряк начин да допринесе за сърдечни заболявания. 

И така, ето малко съвети как да се справите с всички тези негативни, сложни чувства: 

Внимавайте с алкохола 

Как да се справите с празничната депресия? unsplash

Всички знаем, че това е период, в който се консумира повече алкохол от обикновено, но той има изключително негативен ефект върху хората с депресия. Ако искате депресивни състояния, избягвайте алкохола по време на празниците.

Поддържайте рутина

Как да се справите с празничната депресия? unsplash

Почти всеки специалист по психично здраве би дал следния съвет: трябва да се грижите за себе си по време на празниците и да се обградите с хора, които ви носят радост, а не стрес. На теория това е страхотно, но ако имате семейни задължения, това може да не е възможно.

Има части от празниците обаче, които са под ваш контрол. Добре е да се придържате към график или рутина, въпреки че празничните дни са малко по-различни от обикновените дни. Това ще ви даде усещане за спокойствие, което ще ви помогне да се справите със стреса. 

Не се натоварвайте прекалено 

Как да се справите с празничната депресия? unsplash

Покрай празниците обикновено имаме доста задължения- купуване на подаръци, срещи с близки и приятели, готвене, чистене и какво ли още не. Хората, страдащи от депресия, често са уморени и могат да се почувстват претоварени доста бързо. Разпределяйте задълженията си така, че да не сте твърде натоварени. Оставяйте си достатъчно време за почивка и за любимите ви занимания. Прекалено натовареният график ще се отрази негативно на психичното ви здраве. 

Не забравяйте да спортувате и да приемате достатъчно витамини

Как да се справите с празничната депресия? unsplash

Спортът по време на празниците е чудесна идея, не само защото ще ви помогне да изразходвате излишните калории, които приемате по празниците, а и физическата активност освобождава ендорфини, които могат да помогнат за предпазване от негативни емоции.

Депресията понякога е свързана и с различни витаминни дефицити. Приемайте редовно витамини и добавките си, за да поддържате здравето си. Една от най-честите причини за депресия е дефицит на витамин D, който през зимата е още по-сериозен, заради липсата на слънце. 

Създайте си свои собствени традиции

Как да се справите с празничната депресия? unsplash

Ако традициите ви карат да се чувствате зле и ви натоварват твърде много, създайте си свои собствени такива, които да ви зареждат с положителни емоции. Не забравяйте, че нищо не е задължително. Празнувайте коледните празници така, както ви харесва.

Комуникирайте с хора със същите проблеми

Как да се справите с празничната депресия? unsplash

Няма по-ефикасен начин за справяне с депресията от споделянето на хора, които ви разбират. Комуникирайте с такива хора и се разкривайте напълно пред тях. Ако ще пътувате по празниците, можете да поддържате връзка по телефона или чрез различни чатове. Намерете начин, защото ще ви се отрази добре. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay