Нарастващи бенки по време на бременност

Защо, о, защо, се получава така?

Ако никога не сте били бременни, няма как да знаете, че бенките могат да нараснат по време на бременност. Ако сте били бременни, но не знаете, че бенките могат да нараснат по време на бременност, трябва да знаете, че това е напълно възможно. Ако понастоящем сте или някога сте били бременни и бенките ви са нараснали през този период, тази статия може би ще успее да ви обясни защо се е получило по този начин.

Получило се е по този начин заради хормоналните промени, които настъпват в организма на бременната жена. В общи линии, всички прекрасни и всички отвратителни неща около бременността се дължат на тези промени.

Терминът за бенка в медицинската литература е меланоцитен невус. Ако латинският не ви е майчин език, а той няма как да бъде, и не сте го изучавали по някакъв конкретен делови повод или просто за удоволствие, сигурно няма как да си преведете, че меланоцитен невус означава "ярко изразено образувание на кожата, изградено от меланоцитни клетки". Меланоцитите, от своя страна, са онези клетки в кожата, които носят нейната пигментация. По време на бременност нивата на определени хормони се покачват и това може да "активира" меланоцитните клетки и да доведе до тяхното нарастване.

В случай, че много искате да знаете кои са тези "определени" хормони, сред първите заподозрени попадат т.нар. MSH или меланоцит-стимулиращи хормони (наричат ги още интермедини). Както може да се досетите от самото име, те стимулират клетките, от които бенките са изградени. Меланоцит-стимулиращите хормони се произвеждат от междинния лоб на хипофизата, а хипофизата е една супер малка жлеза, която се намира в основата на мозъка и дирижира дейността на всички останали жлези в тялото. По време на бременност въпросната жлеза може да се увеличи с до 50%, което от своя страна води и до завишена секреция на нейните хормони. Ето как се стига до това всички бенки по цялото ви тяло да получават засилени сигнали за растеж по време на бременността ви, което може да доведе до тяхното фактическо нарастване.

Но това, разбира се, е само част от цялата история. По време на бременност, също така, често се стига до потъмняване на кожата по различни места от тялото. Това само отчасти се дължи на прираста в секрецията на меланоцит-стимулиращи хормони. Някои изследвания, проведени през 90-те години на миналия век, демонстрират, че женските полови хормони - естрогените, също може да причинят засилена пигментация. От тук можем да заключим, че те също имат известна роля в нарастването на бенките по време на бременност, на което може и да сте, но може и да не сте ставали свидетели. Ако сте и изпитвате недоволство от този факт, ви предстоят някои много сериозни разговори с вашите хормони.

Ако тази статия ви е харесала, харесайте и страницата на Jenite във Facebook!

9 4
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.13
Экатерина Карапетрова 27.05.2014|15:49
Напълно нормално е да има нови бенки дори, всичко е в резултат на бушуващите хормони.
12
melinda belinda 27.05.2014|15:25
Да и аз знам така, късала съм си бенка и се наложи операция след това.
11
Poli Geerhart 27.05.2014|15:06
Изключително много необичайни промени могат да се случат с тялото ни през този период и наистина е добре да знаем за тях.
10
Pencho Gospodinov 27.05.2014|13:03
Релефните, издути бенки не са опасни, много по - опасни са тези по самата кожа .
9
Сани Д 26.05.2014|16:48
Ах тези хормони в тялото ни, които какви ли не проблеми създават по време и след бременността, при мен косата падаше, но пък след това се сгъсти и пак си стана същата.
8
kiki amerikaneca 26.05.2014|16:11
Опасна работа .
7
Теодора Динева 26.05.2014|16:07
Така е,наистина трябва да внимаваме на какво подлагаме кожата си.
6
Теодора Динева 26.05.2014|16:05
Това е доста притеснително.
5
Vivi Vasileva 26.05.2014|16:02
Добре е, че давате информация за тези неща, защото параноята в този етап и без това е твърде голяма.
4
Steffi To 26.05.2014|15:29
Много интересна и полезна информация.
3
ilka ilchewa 26.05.2014|14:04
добре е да се знае
2
Silvi Milenova 26.05.2014|13:01
всъщност само съвсем малък % от банките са опасни и с тях трябва да се внимава повече. Иначе трябва да се внимава с тях толкова, колкото внимаваш и с останалата си кожа.
1
набръчкан мозък 26.05.2014|12:43
Доста трябва да се внимава с бенките .
Преди Коледа две блондинки отишли в гората. Ще търсят елха за празника. Търсили, търсили. Обикаляли, обикаляли. Накрая грохнали от умора. Едната блондинка казала: -Виж какво, муцка. Омръзна ми да...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Любовта не е в другия, тя е в нас самите - ние я събуждаме. Но за да я събудим, се нуждаем от...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти