Този симптом може да бъде знак за хормонален дисбаланс

Този симптом може да бъде знак за хормонален дисбаланс

Благодарение на нашите хормони можем да спим спокойно през нощта, да се чувстваме нормално и да избягваме опасни ситуации. Но също така те ни помагат да се справим с тежести като стрес, акне и дискомфорт, свързан с менструацията. Хормоните участват в стотици телесни функции, включително регулиране на настроението, метаболизъм, поддържане на телесната температура и сексуално възпроизвеждане. Без хормони, изпращащи информация в цялото тяло, не бихме могли да координираме физическите процеси, които ни поддържат живи и здрави.

Фините промени в нивата на хормоните могат да причинят дисбаланси, които засягат цялата система. Хормоналният дисбаланс може да бъде предизвикан от лекарства, стрес, тумори, хормонална терапия и някои лечения на рак. Освен това състояния като диабет, проблеми с щитовидната жлеза, синдром на Кушинг и болест на Адисън могат да изострят това състояние.

Тъй като има толкова много хормони, всички участващи в различни процеси, може да е трудно да се идентифицират симптоми на дисбаланс. Това обаче често е ясен знак, че имате проблем, свързан с нивата на хормните.

Хормоналният дисбаланс може да доведе до космяване по лицето. Хирзутизмът е състояние, при което жените изпитват прекомерно окосмяване по лицето, гърдите, гърба, долната част на корема и бедрата. Това не е същото като лек прасковен мъх по тялото или няколко произволни косъмчета по лицето. В случай на хирзутизъм, космите често са тъмни и гъсти и могат бъдат придружени от други забележими симптоми като акне, оплешивяване по скалпа и по-дълбок глас.

Хирзутизмът се причинява от хормонален дисбаланс, при който жените произвеждат високи нива на андрогени. Това често се дължи на синдром на поликистозни яйчници (PCOS) или други проблеми с надбъбречните жлези.

Лечението на прекомерното окосмяване може да бъде просто като бръснене, кола маска или лазерно отстраняване на нежеланото окосмяване. Някои жени може също да забележат подобрение, като приемат лекарства за ограничаване на растежа на окосмяването по лицето и тялото или като поддържат здравословно тегло, което може да намали производството на андроген при тези, които в момента са с наднормено тегло.

Също така е добра идея да обсъдите с лекар вашите симптоми. Лекарят може да направи изследване на кръв или урина, за да проследи нивата на хормоните в тялото. Той могат също да сканира за наличие тумори, които могат да накарат тялото да произвежда излишни хормони. След това могат да ви предложат на подходящо лечение, за да възстановят баланса на вашите хормони.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay