Избягвайте ТЕЗИ храни при хормонален дисбаланс

Избягвайте ТЕЗИ храни при хормонален дисбаланс
Canva

При хормонален дисбаланс е важно да обърнете внимание на диетата си, тъй като определени храни могат да повлияят на нивата на хормоните. Ето някои храни, които трябва да избягвате или да ограничите, когато се опитвате да балансирате хормоните си:

Рафинирани въглехидрати: Храните с високо съдържание на рафинирани въглехидрати, като бял хляб, сладкиши, бисквити и тестени изделия, могат да причинят колебания в нивата на кръвната захар, което може да повлияе на производството на инсулин и други хормони.

Преработени храни: Много преработени храни съдържат изкуствени съставки, консерванти и добавки, които могат да нарушат хормоналния баланс. Опитайте се да консумирате цели, минимално преработени храни, когато е възможно.

Трансмазнини: Тези нездравословни мазнини се намират в пържени храни, маргарин, кремове и някои опаковани закуски. Трансмазнините могат да увеличат възпалението и да нарушат хормоналния баланс.

Храни с високо съдържание на наситени мазнини: Въпреки че са необходими някои наситени мазнини в диетата, прекомерният прием може да доведе до затлъстяване, което може да допринесе за хормонален дисбаланс. Ограничете приема на червено месо, пълномаслени млечни продукти и тропически масла.

Кофеин и алкохол: И кофеинът, и алкохолът могат да имат отрицателно въздействие върху нивата на хормоните. Твърде много кофеин може да попречи на усвояването на хранителни вещества и да наруши цикъла на съня, докато алкохолът може да наруши функцията на хипофизната жлеза и надбъбречните жлези.

Захарни напитки: Високата консумация на захарни напитки може да доведе до наддаване на тегло, инсулинова резистентност и други здравословни проблеми, свързани с хормонален дисбаланс.

Храни с високо съдържание на пестициди: Някои изследвания показват, че излагането на пестициди може да повлияе на хормоналния баланс. За да намалите излагането си, изберете органични варианти на плодове и зеленчуци, когато е възможно.

Не забравяйте, че е важно да се консултирате със здравен специалист, преди да направите значителни промени в диетата си, особено ако имате съществуващо медицинско състояние или сте на лекарства.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay