Кой не знае шкембе чорбата, кой не е чувал за нея? Песни се пеят, души гаснат по нея. Особено в неделя сутринта, 52 пъти в годината. Или, както са казали още въпросните умни (не гумени!) глави на момчетата от "Ъпсурт" преди време: "Шкембе и бира мразят само баракуди”.
Затова, ако погнусената физиономия вече се е настанила на лицето ви, време е да променим мнението ви по този толкова важен за неделните сутрини въпрос. Все пак, "Дори и Ринго Стар с бира и шкембе е цар”.
Има още една причина да ви занимаваме с братчето на бирата в почивния ден. След нашата "хранителна” анкета се оказа, че цели 22,5% от гласувалите предпочитат шкембе чорба пред други световноизвестни чуждестранни предложения.
Това постави шкембето на второ място в анкетата и затвърди мястото му в сърцата ни. И ето, че се престрашихме да спазим обещанието си и да ви разкрием любимата си рецепта за тази т.нар. "супа”. Пък дано сред вас "шкембиращите” бъдат повече от презиращите!
Необходими продукти
500-700 гр телешко шкембе - изчистено и замразено
1 литър прясно мляко
1-2 с.л. брашно
2 с.л червен пипер
1-2 с.л сол
1 глава чесън
лют едър червен пипер
оцет
олио
Начин на приготвяне
Тъй като ще използваме изчистено шкембе, приготвянето му няма нито толкова да мирише, нито да е толкова трудоемко, колкото сте си представяли досега.
Накиснете шкембето в гореща вода за половин-един час, преди да го сложите на котлона. След това го изсипете в тенджера и го оставете да ври на среден огън за около три часа. Солта се слага чак накрая, след като го махнете от котлона, в противен случай месото ще стане жилаво.
Изхвърлете водата и нарежете шкембето на малки парченца.
Сложете млякото на котлона и го разредете с вода, така че да получите желаното количество чорба. Добавете шкембето. Оставете супата да ври 20 минути.
Запържете брашно и червен пипер в олиото, но внимавайте да не загорят, защото сместа ще стане черна, а вкусът ѝ ще бъде отвратителен. Добавете запръжката към супата, както и още сол на вкус.
Задължително пригответе и най-добрия приятел на шкембе чорбата - чесъна с оцет. За целта обелете и намачкайте чесъна, може да използвате и преса за целта. Поставете го в най-омразната си чашка за кафе - за да не ви се налага после да пиете от нея - и добавете оцет, колкото пожелаете.
Дръжте под ръка и последния членуващ във вълшебното трио - лютия пипер. Той ще ви пренесе в чудния свят на подсмърчането, но приемайте реакцията на организма си от цялото люто и горещо хапване като детоксикация. Пък и нали именно шкембето люто, горещо ви е най-любимото нещо!
30 | 0 |