Козунакът е едно от задължителните неща на великденската трапеза. Ето как да приготвите супер вкусен великденски козунак:
Необходими продукти:
Спрей за готвене или друга мазнина за намазване на съда
1 ч. мляко, леко затоплено
1/2 ч. захар
1/2 пакетче мая
4 1/2 ч. брашно
2 ч. л. сол
2 големи яйца
1/2 ч. масло
разбито яйце, за намазване
цветни захарни пръчици, за поръсване
За яйцата:
4 големи яйца
1 ч. гореща вода
2 ч. л. оцет
боя
Начин на приготвяне:
Сложете маята и малко захар в топлото мляко и оставете настрана.
В голяма купа сложете брашното, като е добре да го пресеете поне 2 пъти.
Разбийте яйцата със захарта.
Добавете солта, яйцата и млякото с мая при брашното.
Започнете да месите, докато се получи меко тесто.
Добавете маслото, като добавяте по малко, размесвате и пак добавяте масло.
Прехврълете тестото в намазнена купа, покрийте го с кърпа и го оставете настрана за 2 часа.
Междувременно направете яйцата: Сварете яйцата. Вземете една чаша от горещата вода, в която сте ги варили. Добавете оцет и боя и боядисайте яйцата в желания цвят.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Размесете отново тестото и го разделете на 3 части. Разточете тези 3 части тесто на дълго.
Сплетете тестото на плитка и го оформете в кръг, подобно на венец.
Поставете сварените и боядисани яйца върху козуната и оставете да втаса за още 30 минути.
Намажете козунака с разбитото яйце и поръсете с цветните пръчици.
Печете около 30-40 минути.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
Последвайте Jenite.bg в Instagram!
0 | 1 |