10 неща, които ще се случат с тялото ви, ако ядете по една чаша нахут всеки ден

10 неща, които ще се случат с тялото ви, ако ядете по една чаша нахут всеки ден

Нахутът е една от най-ранните култивирани бобови култури, датиращ от периода преди грънчарския неолит. Той е богат източник на фибри, съдържа здравословни мазнини, въглехидрати и много други витамини и минерали. Нахутът също е с високо съдържание на протеини, така че може да бъде чудесен заместител на месото за вегани и вегетарианци. Това бобово растение всъщност е основната съставка в хумуса.

Ето какво ще се случи с тялото ви, ако ядете по една чаша нахут всеки ден:

1. Ще отслабнете

Протеините и фибрите в нахута могат да забавят храносмилането и да ви дадат усещане за ситост. Те също така помагат за намаляване на апетита, което може да доведе до загуба на тегло.

2. Ще имате по-здрави кости

Нахутът е добър източник на манган, калций, желязо, магнезий, цинк и витамини К и А. Всички те са важни за растежа на костите, минерализацията на костите и производството на колаген.

3. Ще имате по-хубава кожа

Витамините С, Е и К, присъстващи в нахута, са важни за здравето на кожата. Те помагат за заздравяване на рани, премахват бръчките, предотвратяват сухата кожа и предпазват от увреждане от слънцето.

4. Нивата на кръвната ви захар ще спаднат

Нахутът е с високо съдържание на фибри и протеини. Те помагат да се предотвратят твърде бързото повишаване на нивата на кръвната захар след хранене, което също е важно за овладяване на диабета. Някои минерали, като магнезий и цинк, могат да намалят риска от диабет тип 2.

5. По-добро храносмилане

Фибрите също спомагат за подобряване на храносмилането, намаляват рисковете от синдром на раздразненото черво и предотвратяват запека.

6. Намаляване на кръвното налягане и подобрено здраве на сърцето

Магнезият и калият могат да помогнат за предотвратяване на високо кръвно налягане. Това може да сведе до минимум шанса да получите инсулт или инфаркт. Доказано е, че разтворимите фибри намаляват нивата на липопротеинови холестероли с ниска плътност (или "лошия" холестерол), което е добре и за здравето на сърцето.

7. Косата ви ще започне да расте по-бързо

Протеин, витамини А и В и други хранителни вещества, присъстващи в нахута, могат да помогнат за предотвратяване на загубата на коса и насърчаване на растежа на косата.

8. По-добро здраве на очите

Нахутът съдържа прекурсор на витамин А, β-каротин. Той има противовъзпалителен ефект и помага за намаляване на риска от заболявания, свързани с очите, и ги предотвратява.

9. Подобрена мозъчна функция

Холинът, който се намира в нахута, е свързан с подобрени когнитивни характеристики, включително по-добра памет и обработка на информация.

10. Защита срещу рак

Нахутът може да помогне за намаляване на риска от някои видове рак. Производството на бутират, който има потенциал да намали възпалението в клетките на дебелото черво, може да помогне за намаляване на риска от рак на дебелото черво. Нахутът също съдържа сапонини, които помагат да инхибират растежа на тумора. Някои други витамини и минерали, като витамини от група В, могат да помогнат за намаляване на риска от рак на гърдата и белите дробове.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!


5 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay