10 причини за загуба на зрението, за които е по-добре да научите, докато сте млади

10 причини за загуба на зрението, за които е по-добре да научите, докато сте млади

Никой не иска да има нарушено зрение, въпреки това почти всички правим неща, които вредят на нашето зрение. Ето кои ежедневни навици могат да доведат до влошаване на зрението:

1. Използваме един и същ козметичен продукт прекалено дълго

Офталмолозите препоръчват да сменяте гримовете си за очи на всеки 3 месеца. Причината е проста: натрупват се бактерии, които могат да причинят инфекция.

2. Ядем твърде много пшеница

Пшеницата води до покачване на нивата на инсулина в организма. Според учените това може да доведе до разтягане на очната ябълка, което е причина за късогледство. И въпреки че изследователите се съмняват, че пшеницата е причината, поради която има толкова много незрящи хора в света, те доказват, че това определено засяга очите ни.

3. Използваме капки за очи без рецепта

Ако сте започнали да използвате капки за очи без рецепта, това означава, че често изпитвате дискомфорт в очите си. Капките обаче ни дават само временно облекчение.

Тъй като капките няма да ви помогнат с реалния проблем, препоръчваме ви да посетите специалист, преди да използвате каквито и да е капки за очи.

4. Не пием достатъчно вода

Ако пием по-малко от 8 чаши вода на ден, тялото ни започва да страда от дехидратация. Това води до ниско производство на сълзи, така че очите ни стават сухи. 

5. Не носим слънчеви очила през зимата 

Лекарите предупреждават, че ултравиолетовата светлина, която се отразява от леда и снега, може да стане причина за така наречената снежна слепота. Симптомите са подуване, двойно виждане и насълзени очи. Ето защо лекарите препоръчват носенето на слънчеви очила дори през зимата.

6. Не спим достатъчно

Ако очите ви не си почиват достатъчно, може да имате симптоми като нефокусирано зрение, тъмни кръгове и нервни тикове.

7. Когато четем, държим книгата прекалено близо до очите си

Учените са установили силна връзка между начина, по който човек чете и състоянието на зрението му. Те са убедени, че хората, които не могат да прекарат един ден без книга и държат книгата твърде близо до лицата си, често са късогледи.

8. Често търкаме очите си

Ако разтривате уморените или сърбящите очи, това ни дава само временно облекчение. Ако твърде често търкате очите си, това може да доведе до промяна на формата на роговицата.

9. Работим под стрес

Ако по време на работа с компютър имате болка или дискомфорт в очите, това вероятно не е заради монитора. Учените смятат, че тези симптоми са често срещани сред хората, които работят в емоционално нестабилна атмосфера. А хората, които обичат работата си обикновено нямат оплаквания, свързани с очите.

10. Забравяме да махаме лещите си

Вашата роговица получава кислород от въздуха, когато сме будни и получава влага от нашите сълзи, когато спим. Но когато носите контактни лещи в продължение на 24 часа, роговицата няма източник на необходимите елементи, от които се нуждае, така че става по-слаба.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay