10 съвета за грижа за зъбите от зъболекари, които не бива да се игнорират

10 съвета за грижа за зъбите от зъболекари, които не бива да се игнорират

Освен че лекуват зъбите ни, зъболекарите могат да ни дадат някои много ценни съвети, за да не се стига до лекуване на зъбите. И изненадващо, нашето орално здраве зависи дори от най-малките подробности.

Ето няколко съвета от зъболекари, които не бива да пренебрегвате:

1. Не мийте зъбите си веднага след хранене

Много е лесно да навредите на емайла си по този начин. Храната и напитките нарушават рН-баланса в устата и правят зъбния емайл малко по-мек за кратко време. Зъболекарите препоръчват да се мият зъбите най-малко 30-40 минути след хранене.

2. Посетителите на басейни са изложени на риск

Разбира се, никой не казва, че плуването не е от полза за вашето здраве. Но проблемът е, че химикалите, използвани за дезинфекция на водата в басейните, имат ужасен ефект върху зъбите. През 80-те години американски учени публикуваха резултатите от проучване, фокусирано върху здравето на зъбите на професионалните плувци, 40% от които страдаха от увреждане на зъбния емайл.
И така, какво трябва да направите? Опитайте се да задържите водата от басейна далече от устата си и да плувате в прясна или солена вода през лятото.

3. Трябва да пиете кафето си веднага

Повечето от нас си сипват чаша кафе и я пият на малки глътки, докато разговарят с колеги или отговарят на мейли. Докато правим това, кафето, особено ако е със захар, работи върху разрушаването на емайла ни. Най-добре е да изпиете кафето си набързо. 

4. Има причина, поради която гинеколозите препоръчват проверка на зъбите преди бременност

Първо, кариесът е отворен източник на инфекция, която се разпространява от тъканите на зъбите до венците и след това може да попадне в кръвообращението и да засегне плода. Това може да доведе до преждевременно раждане и бебето да има сериозни вродени заболявания.
Второ, пародонтитът е също така опасен, защото може да намали репродуктивната способност както за мъжете, така и за жените. И дори ако се случи оплождане, бебето може да се роди преждевременно или с много ниско тегло при раждане.

5. Миенето на зъбите под душа или на тоалетната не е най-добрата идея

Докато миете зъбите си е добре да не се разсейвате с нищо странично. Това е процес, който изисква цялото ви внимание. 

6. Фасулът може да увреди лошите зъби още повече

Кой би помислил, че бобът може да увреди зъбите? Това се дължи на факта, че съдържа фитохемаглутинин-  протеинът, който предизвиква бързо разделение на клетките. Ако имате кариес, яденето на боб може да доведе до гранулом. Разбира се, рискът е доста нисък, но е най-добре да се уверите, че нямате проблеми със зъбите, преди да ядете боб.

7. Оралното здраве е свързано с паметта

Учените са провели проучване с 273 доброволци, навършили 55 години. И стигат до извода, че хората, които нямат всичките си зъби, имат по-лоша памет, са по-раздразнителни и са по-податливи на промени в настроението. В резултат на това съществува теория, че загубата на зъби прави броя на сетивните сигнали, които изпращат на мозъка по-ниски.
Ето защо зъболекарите препоръчват да опитате всичко, преди да извадите зъб. Страхотно е, че днес съществуват дори технологии, които ви позволяват да реконструирате зъба, ако имате само корена.

8. Детската захапка може да бъде променена от настинка

Разбира се, една или две настински в годината е нещо съвсем нормално. Но ако дете боледува твърде често, това може да се отрази на захапката му. Когато човек не може да диша през носа, той е принуден да диша през устата. Скелетът на лицето лесно се деформира в тази възраст и това може да предизвика долната челюст да се измести малко напред.

9. Не дъвчете лед и не си правете пиърсинг на езика

Ако дъвчете лед или ядете твърде много ядки, можете да нараните венците си и зъбния емайл. Същото важи и за пробиването на езика- парче метал на езика ви е източник на евентуално механично увреждане на зъбите ви.

10. Не изхвърляйте млечните си зъби

Оказва се, че е добре да пазим млечните зъби, тъй като съдържат стволови клетки, които могат да бъдат използвани при лечение на сериозни заболявания, дори диабет. Затова, когато видите, че някое зъбче на детето скоро ще падне, посетете зъболекар, за да го извади и съхрани правилно. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay