12 начина, по които тялото ни се променя с възрастта

12 начина, по които тялото ни се променя с възрастта

Напредването на възрастта е естествен процес, през който преминават всички човешки същества, който носи както добро, така и лошо и причинява значителни промени в телата ни. Нека да разгледаме няколко изненадващи начина, по които тялото ви се променя с възрастта.

Ставате по-щастливи

Въпреки че от време на време може да срещнем сърдити възрастни хора, проучванията показват, че повечето от нас стават по-щастливи с възрастта, тъй като възрастните хора често дават приоритет на емоционално удовлетворяващите преживявания и регулират емоциите си по-ефективно.

Интимният ви живот се подобрява

Това, че интимността е по-рядка с напредването на възрастта, е мит. Въпреки че жените са най-сескуални от края на 20-те до средата на 30-те, те са склонни да имат най-добри физически преживявания в края на 30-теОт друга страна, мъжете изпитват по-голямо удовлетворение с възрастта в сравнение с жените.

Ставате по-малко съпричастни

С напредването на възрастта грижата за близките става все по-важна, но това не води непременно до повишена емпатия. Докато емоционалната емпатия (чувство на състрадание и споделяне на емоции) може да остане същата или да се увеличи, когнитивната емпатия (разбиране на гледните точки и мислите на другите) има тенденция да намалява с възрастта.

Мозъкът се свива

Нашият мозък губи размери с напредване на възрастта, особено в префронталната кора и хипокампуса. Тези области са от съществено значение за паметта, ученето, планирането и сложното мислене. Въпреки че губи около 50 000 неврона на ден след 30-годишна възраст, мозъкът има повече от 100 милиарда невронa и е способен да стане още по-мъдър.

Венците показват признаци на износване

Зъбите ви естествено ще се износят с течение на времето поради фактори като дъвчене, смилане, кисели храни и напитки и изтъняване на емайла. Въпреки постоянната орална хигиена, възрастните хора са по-податливи на кариес, тъй като зъбите им имат по-малко чувствителни нерви, което може да доведе до кариес и пукнатини.

Ставате по-добри

Забравяте ли с възрастта? Не се притеснявайте, това е нормална част от промените в мозъка ви с процеса на стареене. Но докато способността ви бързо да се адаптирате към нови предизвикателства може да намалее, вашата натрупана мъдрост и културен опит задълбочават разбирането ви за света и подобряват цялостната ви интелигентност. С други думи, с всяка изминала година ставате все по-добри.

Симптомите на мигрена намаляват

Процесът на остаряване може да предложи някои ползи за тези, които страдат от мигрена. Изследвания показват, че с напредване на възрастта мигрената може да стане по-лека и по-рядка.

Самочувствието се увеличава

Нашето ниво на самоувереност може да се промени, докато минаваме през живота и често се влияе от това, което обществото очаква от нас. Изследванията показват, че самочувствието както на мъжете, така и на жените се подобрява с напредване на възрастта, като достига своя връх на средна възраст и намалява след 60.

Косата изтънява

С напредването на възрастта промените в косата ни са напълно естествени. Една от най-забележимите е промяната в цвета, която възниква поради намаляване на производството на меланин и води до появата на бели коси. Освен това косата ви може да стане по-тънка поради по-малкото производство на протеини, по-бавния растеж и факта, че отделните кичури коса имат ограничен живот от 2-7 години.

Смалявате се на ръст

Не е необичайно нашите баби и дядовци да са по-ниски от родителите ни. Това до голяма степен се дължи на промени в структурата на костите и гръбначния стълб, както и на проблеми като остеопороза, промени в метаболизма и неправилна стойка. В резултат на това гръбначните кости могат да изтънеят с времето, което води до намаляване на височината.

Устните изтъняват

Външният вид на устните ни се променя естествено с течение на времето, не само поради нашата генетика, но и поради загубата на колаген, еластин и хиалуронова киселина в кожата ни, както и поради фактори като тен и тютюнопушене. Тези фактори могат да причинят изсъхване и свиване на устните.

Кожата не се възстановява толкова бързо

Не е тайна, че кожата ни се променя с напредване на възрастта. Сухотата, увреждането от слънцето и други фактори могат да окажат влияние върху кожата ни. Като инвестирате в добри продукти за грижа за кожата, можете да поддържате кожата си да изглежда и да се чувства, позволявайки на кожата ви да старее грациозно.

Болки в краката

Краката ни са проектирани да понасят много износване. С времето обаче подложката започва да изтънява, което ги прави по-трудни да поемат въздействието на всяка стъпка, която предприемате. В резултат на това може да изпитаме дискомфорт и болки след дълъг ден на крак.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay