13 храни, които ограничават апетита, за тези, които винаги са гладни

13 храни, които ограничават апетита, за тези, които винаги са гладни

Почти всеки е мечтал да може да яде всичко, без да качва килограми. И колкото и да искаме да ви кажем, че има лесен начин това да се случи, за съжаление това не е така. Но добрата новина е, че има много здравословни и вкусни храни, които могат да ви помогнат да намалите апетита си и да избегнете качването на тегло.

Събрахме 13 здравословни храни, които са страхотни редуктори на апетита. Ако планирате да отслабнете, не забравяйте да добавите тези храни към вашия списък за пазаруване!

1. Червена сьомга

Има много протеини и омега- 3 мастни киселини в тази риба. Такава комбинация от хранителни вещества ви позволява да се чувствате сити дълго време, което е чудесно допълнение към факта, че рибата също е много добра за вашето здраве. Консумирането на сьомга редовно може да помогне за намаляване на риска от затлъстяване, диабет и сърдечни заболявания. 

2. Авокадо

Авокадото не само е отличен източник на мастни киселини, но киселина, съдържаща се в авокадото, удължава чувството за ситост. Експериментът, проведен от изследователи от Калифорния показа, че хората, които са яли авокадо по време на обяда, искат да ядат с 40% по-малко 3 часа след хранене.

3. Кафе

Кофеинът в кафето помага да изгорите калории и да разрушавате мазнините, както и да контролирате апетита си. Ако пиете кафе от 30 минути до 4 часа преди хранене, това повлиява чувството ви на глад. Обикновено, за да отслабнете, препоръчваме да пиете 2 чаши кафе на ден (приблизително 200 мг кофеин.) Кофеинът не е за всеки, затова е добра идея да се уверите, че тялото ви може да се справи с такива количество кофеин без да ви вреди.

4. Семена от чиа

Семената от чиа могат да абсорбират 11-12 пъти над масата на самите семена. Помагат за запълването на стомаха и да се чувствате сити. Също така намалява апетита.

5. Кокосово масло

Това, което прави кокосовото масло различно от другите масла, е фактът, че съдържа мастни киселини със средна верига (МСФО). Те се абсорбират от тялото по различен начин, което създава положителен ефект върху метаболизма на организма. Например, кокосово масло помага да се изгорят калориите и да се отървете от мазнините по корема. То също е полезно, когато става въпрос за ограничаване на апетита. Неотдавнашно проучване показа, че хората, които консумират кокосово масло през деня, ядат 256 калории по-малко, отколкото обикновено.

6. Яйца

Яйцата са евтин и питателен източник на протеин, който осигурява чувство за ситост. Изследване показва, че ако човек яде яйца за закуска, консумира по-малко калории през деня и в крайна сметка отслабва. По време на експеримента хората, които са били на нискокалорична диета, са разделени на две групи. Първата група яде яйца за закуска, докато другата яде традиционни храни за закуска като тост и зърнени закуски. Оказа се, че хората, които ядат яйца, са загубили с 65% повече тегло от тези, които не са го направили.

7. Люта чушка

Лютата чушка съдържа капсаицин, химично съединение, което намалява апетита и помага за изгарянето на мазнините. Обаче не е препоръчително да ядете люти чушки всеки ден. 

8. Спанак

Спанакът съдържа тилакоиди, които повишават нивото на лептиновия хормон. Този хормон регулира обмяната на енергия и контролира чувството за глад. Ето как тилакоидите потискат апетита, което води до загуба на тегло. 100 грама спанак всеки ден е достатъчно, за да се постигне желаният ефект.

9. Зелен чай
Зеленият чай съдържа 2 съставки, които помагат да отслабнете: кофеин и катехин. Първият спомага за изгарянето на мазнините и потиска апетита, а вторият подобрява метаболизма и помага да се отървете от мазнините. Комбинацията от тези 2 съставки в екстракта от зелен чай кара тялото да изгаря калории по-ефективно. 
10. Леща
Лещата е много здравословна, защото съдържа много фолиева киселина, желязо, калий, тиамин и манган. Тя също така е богата на протеини и фибри, които ефективно се борят с чувството за глад. Друго предимство на лещата е, че тя се готви бързо и лесно. 
11. Джинджифил
Джинджифилът помага при загубата на тегло. Едно проучване показа, че консумирането на джинджифил на дневна база може да ви помогне да загубите излишните килограми. Той също така помага да се контролира нивото на лептина, хормон, който регулира енергийния обмен и помага да се потиска апетита ви.
12. Овесена каша
Овесената каша съдържа много фибри, които ви помагат да се чувствате сити. Проучване показва, че хората, които ядат овесена каша за закуска, са се чувствали по-малко гладни след това и консумират с 31% по-малко калории на обяд в сравнение с тези, които не започват деня си с овесена каша.
13. Кисело мляко
Киселото мляко е богато на протеини и може да ви помогне да се чувствате сити. Също така всички знаем за полезните бактерии, които се съдържат в киселото мляко. 
Станете част от Jenite.bg във Facebook!  
3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay