6 витамина и добавки, които са безполезни

6 витамина и добавки, които са безполезни

За да се преборим с недостига на витамини, трябва да ядем определени видове храни, които да покриват дневните ни нужди от хранителни вещества и витамини. Ако храната не е достатъчна, за да достигнем препоръчителата дневна доза, можем да приемаме определени витамини и добавки, за да помогнем нивата на тези витамини в тялото ни да се върнат към нормалното количество и да живеем по-здравословен живот. Но някои от витамините и добавките са безполезни, а други могат дори да бъдат опасни. 

Ето 6 такива:

1. Витамин C

Много хора вярват, че добавките с витамин С са добри за лечение на обикновени настинки. Въпреки това, проучванията са установили, че приема на витамин C като добавка няма ползи за здравето. Много по-добре е да ядете храни, богати на витамин С, като: ягоди, портокали и броколи, отколкото да пиете хапчета.

2. Витамин А

Витамин А е важен за здравето на очите ни. Ако обаче хората имат здравословна и балансирана диета, няма нужда да го приемат като добавка. Тази добавка може също да увеличи риска от рак на белите дробове при пушачите. Вместо да приемате добавки, хапвайте повече моркови и сладки картофи.

3. Витамин Е

Въпреки че се смята, че добавките с витамин Е ни предпазват от рак, проучване доказа, че те не са безопасни и дори могат да увеличат риска от рак на простатата. Което означава, че те не са толкова ефективни, колкото хората мислят. Вместо да приемате тази добавка, можете да ядете спанак, авокадо и ядки, за да се възползвате от естествените източници на витамин Е.

4. Добавки за качване на мускулна маса

Тези добавки са напълно ненужни, особено ако човек има балансирана и здравословна диета. Също така, тези видове добавки са пълни със захар, което може да доведе до качване на излишни килограми, което пък увеличава шанса за диабет и високо кръвно налягане.

5. Добавки, които подпомагат изгарянето на мазнини 

Липсват доказателства за това, че тези добавки подпомагат изгарянето на мазнини. Доказано е обаче, че тези добавки предизвикват чернодробна недостатъчност, сърдечни пристъпи и други здравословни проблеми, така че е по-добре да ги избягвате. 

6. Мултивитамини

Мултивитамините са може би най-популярната добавка. Хората наистина вярват, че са необходими за здравословен живот. Едно проучване обаче установи, че дългосрочната употреба на мултивитамини всъщност увеличава риска от смърт. Вместо това трябва да следваме здравословна диета, пълна с всички хранителни вещества, от които се нуждаем.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay